IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco води преговори с инвестиционни банки за мащабното си IPO

Компанията е говорила с Goldman Sachs и HSBC

18:37 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитският петролен гигант Saudi Aramco планира да наеме няколко инвестиционни банки като съветници в различни етапи от своето първично публично предлагане (IPO), съобщи Bloomberg, като се позовава на четирима души, запознати с плановете на компанията.

Компанията води разговори с банки за ролята на финансов консултант, който да разгледа и анализира борсите, на които може да се извърши предлагането, както и да подготви компанията за търговия.

Банките, които се справят с тази роля, могат да се включат и в следващ етап на процедурата. Saudi Aramco може да прекъсне взаимоотношенията си с дадена банка, ако не е доволна от представянето й. 

Все още не е взето финално решение, като се очаква изборът на Aramco да стане ясен в следващите дни. Компанията е говорила с Goldman Sachs и HSBC за ролята на съветници за IPO-то. Поканени са и Credit Suisse, Morgan Stanley, Citigroup и JPMorgan Chase & Co.

Предлагането на акции на китайския интернет търговец Alibaba през 2014 г. донесе и печалба от 300 млн. долара на банките поематели, от които  Alibaba изплати 17% под формата на такси. IPO-то на компанията набра 25 млрд. долара. 
 
Рияд обяви още в началото на миналата година, че планира да продаде 5% от компанията, като набере милиарди долари, което би се превърнало IPO-то в най-голямото в света. Оттогава властите работят по детайлите на предлагането, включително правните условия, как ще се изчислява оценката на активите и на кои борси ще бъдат листнати акциите на петролната компания.

Aмбициозният план е в центъра на трудната промяна на арабската икономика, която е приемана за твърде зависима от природните ресурси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още