IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сменено е ръководството на "Държавна консолидационна компания"

Мотивът е занижен контрол върху управлението на дъщерни компании, посочват от Министерството на икономиката

22:56 | 22.03.17 г.
<p>
	Теодор Седларски. Снимка: <em>Министерство на икономиката</em></p>

Теодор Седларски. Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Теодор Седларски е предприел действия за смяната на ръководството на "Държавна консолидационна компания" ЕАД, съобщиха от икономическото министерство.

Причината са установени проблеми в управлението на дружеството, които са потвърдени от Министерския съвет. Става дума за продажба на сграда от дъщерна компания в холдинговата структура - Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

С разрешение на Съвета на директорите на консолидационната компания, управителят на института е продал сграда на "София-БТ", без да получи необходимото разрешение от Министерския съвет, става ясно от съобщението на икономическото министерство.

Установени са и други факти, свързани със занижен контрол по отношение на дъщерни компании, с което е забавен диалогът и търговската дейност с международни компании. В някои от дъщерните компании е установен стартиращ процес на аутсорсване на дейности към външни партньори, което се счита за недобра корпоративна практика.

"Държавна консолидационна компания" е най-големият  холдинг от системата на ведомството, който управлява значими по обем активи и дружества, и е отговорен за развитието на проекти,  свързани не само с развитието на икономиката и външната търговия, а и с военно-отбранителния комплекс на държавата.

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството се управлява от Ясен Спасов, който е представител на компанията, и от Съвет на директорите, съставен от Лъчезар Калбуров, Красимир Тенев и Ясен Спасов. 

Ясен Спасов беше назначен като представител на компанията през декември 2015 година. Неговите колеги в Съвета на директорите бяха вписани в Търговския регистър през септември 2016 година. 

На 17 март е подадено заявление за промяна - постът на Спасов ще бъде поет от Радост Вълчева-Генчева. В Съвета на директорите тя ще бъде подпомагана от Слави Димитров и Димитър Кунов. Искането се обработва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още