IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се вдигат след данните за по-слаб саудитски износ към САЩ

Като цяло обаче пазарите остават под натиск на фона на презасищането от суровината

10:05 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, подкрепени от данни за спад на саудитския износ към САЩ. Като цяло обаче пазарите остават под натиск на фона на презасищането на пазара на суровината, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 16 цента, или 0,32%, до 50,72 долара за барел, а върху американския суров петрол - с 20 цента, или 0,42%, до 47,90 долара за барел към 9:46 ч. българско време.

Според трейдърите покачването на цените се дължи на нов доклад, който показа, че износът на суров петрол от Саудитска Арабия към САЩ през март ще се понижи с около 300 хил. барела на ден спрямо февруари, което е в съответствие със споразумението на ОПЕК за намаляване на добива.

„Заехме доста бичи позиции за следващите три месеца, основаващи се на силното намаляване на запасите през второто тримесечие на 2017 г. и строгото изпълняване [на сделката] от ОПЕК и извън групата“, казва BMI Research в съобщение към клиентите си.

В САЩ международните доставчици на петрол, като Саудитска Арабия, се конкурират с шистовите производители, които повишиха добива на петрол в страната с над 8% от средата на 2016 г. до малко над 9,1 млн. барела на ден.

Към други големи потребителски региони обаче износът на Саудитска Арабия остава висок въпреки усилията на ОПЕК, подкрепени от други производители, сред които Русия, да намалят производството с 1,8 млн. барела на ден през първото полугодие на 2017 г., за да ограничат глобалното предлагане.

Корабните и търговските данни на Thomson Reuters Eikon показват, че доставките на ОПЕК към Азия – най-големия и най-бързо растящия регион консуматор на петрол, са били 17,6 млн. барела на ден през март, което е с над 5% повече спрямо януари, когато започнаха пониженията на добива. Данните са сигнал, че ОПЕК защитава основните си консуматори от по-слаби доставки.

Според Денис Гартман, основател и редактор на Gartman Letter, дългосрочните перспективи са ниските цени на петрола да продължат.

Този спад е много реален. Фракингът едва започва в САЩ и той бързо ще се прехвърли към други страни в чужбина, така че предлагането на суров петрол ще се увеличи доста драматично през следващите години“, казва той за Ройтерс по време на Global Markets Forum в петък.

Въпреки пониженията на добива на ОПЕК, започнали през януари, цената на Брента е спаднала с почти 11% тази година, след като други производители засилиха производството си и запълват разликата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още