IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция разедини аграрния сектор в Русия

Заради ограниченията при вноса на домати Анкара отговори с високи мита за руското зърно

13:29 | 26.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговският конфликт между Москва и Анкара доведе до остри разногласния в Русия, пише „Независимая газета“. Коментарът е по повод решението на Турция да въведе 130-процентна митническа такса за произведените в Русия пшеница и царевица, слънчогледов шрот и олио. 

Решението на Анкара е в отговор на действията на Москва, която не е премахнала ограниченията за внос на домати и други произведени в Турция продукти, информира ТАСС на 22 март. Агенцията припомня, че забраната за внос на агропродукти от Турция действа от януари 2016 г. заради усложнени политически отношения.

Тя бе смекчена в последствие и Москва разреши вноса на редица продукти, например костилкови и цитрусови плодове, но не и на домати и краставици. Агенцията отбелязва, че Турция е вторият по обем след Египет вносител руско зърно.

„Независимая газета“ цитира руския агроминистър Александър Ткачев, според когото не е проблем да се намерят други потребители на руското зърно. Но някои анализатори смятат, че има риск износителите да загубят до 500 млн. долара, а част от зърното може и да изгние в хранилищата.

Мелничарите и хлебарите дават разнопосочни мнения. Според някои не се очертава катастрофа заради загубата на турския пазар и ако в Русия останат 2 млн. т качествена пшеница, всички ще спечелят. Според други вътрешният пазар не може да поеме допълнителни количества брашно и хляб.

Обемът на пазара е ограничен и на него не може да се реализира по-голямо от досегашното количество, твърди представител на мелничарската промишленост. Според Игор Свириденко, вицепрезидент на организацията на руските мелничари, е наивно да се очаква хлябът да поевтинее.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още