IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво беше важно през миналата седмица

Италианските банки Banken Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca са подали молби за помощ от правителството

11:58 | 27.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Италианската&nbsp;&nbsp;Banca Popolare di Vicenza поиска държавна помощ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианската  Banca Popolare di Vicenza поиска държавна помощ. Снимка: Ройтерс

Изминалите седем дни бяха изпъстрени с важни новини отвъд чисто политическите вълнения в България. Investor.bg предоставя подбор на по-важните събития в икономиката и политиката, които въздействаха малко или повече на пазарите.

Европа и еврозоната

Във Франция се състоя първият телевизионен дебат на кандидатите за президентските избори. Според повечето анкети Еманюел Макрон е имал най-убедителното представяне. В допитванията за първия тур на изборите на 23 април през последните дни Макрон изпреварва сериозно Марин льо Пен от Националния фронт. Въпреки това авансът на двамата фаворити спрямо републиканския кандидат Франсоа Фийон все още не е незаличим.

В момента френската политическа сцена и по-специално управляващата Социалистическа партия е разтърсена от поредния скандал: вътрешният министър Бруно Льо Ру подаде оставка, след като стана известно, че той е наел дъщерите си като парламентарни сътрудници, като в случая става дума за симулирана заетост.

Министрите на финансите на десет страни членки на ЕС намериха компромис за въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Противопоставяне на проекта има все още в Белгия и Словакия. Според данни на австрийския финансов министър и лидер на преговорите Ханс Йорг Шелинг на двете страни е бил даден ултиматум. „До май те трябва да вземат решение. Ако те не дадат „зелена светлина“ и изберат да излезнат от групата, то с проекта е свършено", заявява Шелинг.

Преждевременното напускане на Йерун Дейселблум като ръководител на еврогрупата става все по-вероятно. В интервю за FAZ Дейселблум заяви своето разбиране за това с думите: „Не мога да харча парите си за пиене и жени, а след това да ви помоля за подкрепа. Този принцип важи на лично, местно, национално и дори на европейско равнище".

Особено в южните страни от еврозоната тези думи се възприемат като критика на политиката на разходите преди еврокризата. Междувременно португалският премиер Антонио Коща поиска оставката на Дейселблум. Дори и преди интервюто в германския вестник запазването на поста на Дейселблум до 2018 г. беше под въпрос, след като неговата социалдемократическа партия трябваше да преглътне тежка загуба на изборите в Холандия и най-вероятно вече няма да бъде част от следващото правителство.

Германският всекидневник TAZ публикува непозната досега информация за състоянието на преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония („Jefta“, Japan-EU-Free-Trade-Agreement). Според материала то включва някои точки, които се срещат и в споразумението за свободна търговия Ceta и TTIP и бяха силно критикувани, включително и така нареченото „регулаторно сътрудничество" и арбитражите.

Междувременно британското правителство обяви, че официално ще даде начало на преговорите с ЕС за излизане от съюза в сряда. Останалите 27 страни членки на ЕС искат да обмислят своите насоки за процеса в края на април по време на специална среща на върха.

Италианските банки Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca са подали молби за помощ от правителството. Те искат, подобно на Monte dei Paschi, да се възползват от превантивната рекапитализация. В медийното пространство се говори за помощ в размер на 4 до 5 милиарда евро. Също така се планира и създаването на „лоша банка“, в която да бъдат депонирани лошите кредити на банките.

Международният валутен фонд (МВФ) отложи отпускането на допълнителна помощ за Украйна. Първоначално през тази седмица трябваше да бъде отпуснат транш в размер на 1 млрд. долара. Но правителството в Киев наложи икономическа блокада срещу завзетия от проруските сили Донбас през предходната седмица, което според становището на МВФ може да намали икономическия растеж и да доведе до значителна загуба на данъчни приходи. Поради това споразумението между МВФ и Украйна трябва да бъде ревизирано.

САЩ

В навечерието на повторния опит за вот в петък лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите на САЩ оттеглиха законопроекта за реформата в здравеопазването на страната. Новият текст се очакваше да замени Закона за достъпно здравеопазване, познат като "Обамакеър". Причината за изненадващата стъпка бе недостиг на гласове въпреки лобирането от страна на Белия дом и съюзниците му в Конгреса.

Все още не е ясно какво ще последва след този провал. Редица конгресмени вече коментират, че с този законопроект "е приключено". Демократите пък говорят за унизително поражение на президента в първия сериозен тест и за бунт срещу него в редиците на Републиканската партия. Безизходицата е удар за Доналд Тръмп. В края на краищата това решение се считаше за по-лесно за прокарване от тези, които трябва да последват в Сената по-късно.

Дефицитът по текущата сметка на САЩ се е увеличил през изминалата година с 3,9% в сравнение с 2015 г. до 481,2 млрд. долара. Това съответства на 2,6% от годишния икономически продукт, но е значително по-ниско ниво, отколкото в годините преди финансовата криза.

Индия

Бхаратия Джаната (Индийската народна партия) на министър-председателя Нарендра Моди постигна явна победа по време на индийските регионалните избори. В най-гъсто населената провинция с 200 милиона души Утар Прадеш партията спечели повече от 80% от местата. Резултатът може да се счита и като вот за извършения в края на миналата година процес на демонетаризация, който доведе междувременно до сериозни икономически сътресения. Мандатът на Моди ще продължи до 2019 г. При тогавашните парламентарни избори той вероятно отново ще бъде водещият кандидат на Бхаратия Джаната.

Африка

Световната банка предоставя 57 млрд. долара за период от три години за насърчаване на африканските страни на юг от Сахара. С парите се очаква да се финансират програми за подобряване на образованието, здравеопазването, селското стопанство, инфраструктурата и институционалните реформи.

Световната икономика

Цените на петрола продължиха да се понижават и през тази седмица най-вече заради изключително високите запаси от суров петрол в САЩ. Изглежда все по-малко вероятно, че последните решения на ОПЕК за намаляване на добива са достатъчни, за да се осигури устойчив възходящ тренд на цените. 

Според последния World Happiness Report Норвегия успява отново да заеме първо място като „най-щастливата страна в света". България вече е на 105-то място в света по щастие в класацията, която обхваща общо 155 държави. Позицията ни е доста по-напред в сравнение с миналата година – 129-то място, а в доклада през 2015 г. бяхме дори на 134-та позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още