IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 март

07:48 | 27.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

БЕХ иззе сделките с квоти на ТЕЦ "Марица изток 2" и спести 7 млн. eвро
В. Капитал Daily

Влошаващото се финансово състояние на ТЕЦ "Марица изток 2" през последните години (за 2016 г. загуба от 90.7 млн. лв.) принуди Български енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на централата, да вземе в свои ръце закупуването на квоти за вредни емисии, които са един от най-големите разходи на централата. Така вместо комисионна от 7.425 млн. евро, каквато дружеството плати през 2015 г. за 5.5. млн. квоти на фирмата NVL Ltd, за което "Капитал" писа, сега посредниците по сделката ще получат под 130 хил. евро. за 7.350 млн. квоти, уточниха от БЕХ. Централата на практика ще спести около 55 млн. лв. за квоти в сравнение с 2016-та година когато този разходи е бил 77.8 млн. лв., както стана ясно от изказването на министъра на енергетиката Николай Павлов.

Финансисти предупреждават за нов имотен балон
В. Сега

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България може да се определи като нов имотен балон. За втори път в последните петнадесетина години наблюдаваме толкова бързо нарастване на цените на жилищата, най-вече на зелено, и те вече достигат изключително високи нива, непоносими в сравнение с доходите и икономическите параметри. При предишното бързо нарастване на цените се стигна до срива от 2008 - 2009 г., предупреждават финансисти.

София дава 31 млн. лв. тази година за парковете
В. Сега

Общо 31 млн. лева ще бъдат вложени до края на тази година в поддръжката на паркове, градини, зелени площи и междублоковите пространства в столицата, или с 4 млн. лв. повече от 2016 г. От тях 8 млн. лв. ще бъдат насочени за благоустрояване и облагородяване на междублоковите пространства във всички столични райони. Още 12 млн. лева пък ще бъдат насочени към реконструкцията на Западен парк, като 8.5 млн. лева от тях ще дойдат от оперативна програма "Региони в растеж", а останалите 3.5 млн. лв. от съфинансиране от Столичната община. За тази година е предвидено възстановяване на зелени площи и в парк "Въртопо" с прогнозна стойност до 800 000 лева.

Мизата за глас стигна 100 лв.
В. Монитор

100 лв. за глас стигна мизата в деня на парламентарните избори, показа репортерска проверка на „Монитор“. Столевка е била офертата в някои бургаски секции и пловдивския ромски квартал „Столипиново“, твърдят под сурдинка местните. Никой от тях обаче не пожела да посочи коя партия е извадила щедрите изборни предложения.

Болни пчелни семейства развъждат производители
В. Труд

Някои производители на пчелни майки и рояци ги продават болни, показват лабораторни изследвания на проби от пчели и техни продукти у нас и в други европейски страни. “Медоносните насекоми са застрашени от изчезване както никога досега – майките умишлено са третирани с вещества, които ги правят неспособни да произвеждат здрави и силни семейства”, заявиха пред “Труд” браншови организации. По думите им в Министерството на земеделието са запознати с проблема, но не му дават гласност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още