IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет партии в парламента и трудни преговори за кабинет, прогнозират социолозите

Реформаторите засега остават извън 44-то Народно събрание

00:28 | 27.03.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пет партии ще влязат в 44-то Народно събрание, показват първите паралелни преброявания на социологическите агенции.

Данните на "Алфа Рисърч", цитирани от БНР, показват, че ГЕРБ печели 33,2% от гласовете на избирателите.
За БСП са гласували 27,9% от имащите право на глас, а трето място заема ДПС с 10,6%. Четвъртата политическа сила са "Обединени патриоти" с 8,9%. Тези проценти са на базата на 100% извадка на агенцията от секционните протоколи.

Според публикуваните данни петата партия в парламента е "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки, която събира 4,8% от гласовете. Само на няколко хиляди гласа извън парламента засега остава "Реформаторският блок". Обединението получи подкрепата на 3,7% от избирателите.

Избирателната активност е 53%.

Резултатите на "Екзакта", публикувани от БТА, също показват, че пет партии ще представляват българския избирател в следващия парламент. ГЕРБ печели 34,6%, а БСП 0 27,97 на сто. Данните са при 92% изпълнение на извадката.

Според резултатите на агенцията обаче третото място е за "Обединени патриоти", които получават 9,22% от гласовете на избирателите. Четвъртата политическа сила е ДПС с 8,62%, а петата - "Воля" с 4,4%. Реформаторите остават под чертата от 4% с 3,25%. За "Да, България" са гласували малко под 3 на сто.

ГЕРБ печели изборите с 32,9 на сто, а за БСП са гласували 28,1%, показват данните на "Галъп интернешънъл" при 100% паралелно преброяване, допълва БНР. Трета политическа сила е коалицията "Обединени патриоти" с 9,5%, а за ДПС са гласували 9,3%.

Партията "Воля" има 4,1%, а реформаторите блок засега не преодоляват четирипроцентната бариера и събират 3,3 на сто от гласовете.

Тези резултати предсказват нестабилен парламент и трудно сформиране на мнозинство, което да подкрепи ново правителство. След кратките изявления, които направиха представителите лидерите на водещите партии, засега е ясно, че широка коалиция между БСП и ГЕРБ не е възможна.

В ГЕРБ пък смятат, че са длъжни да съставят ново правителство, за да не се повтори "ситуацията "Орешарски". 

Анализите и преговорите ще започнат след публикуването на окончателните резултати.

Резултатите от изборите можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
и още ли не разбираш от къде ти идва пенсията? Идва от работещите хора, от бизнеса, който плаща за твоята пенсия сега. И ако продължаваш да очакваш, че някой от БСП ще дойде и ще даде повече пари за твоята пенсия - жестоко се лъжеш. От къде ще ги вземе? Ще национализира пак собствеността ли? От ЧЕЗ ли? Ако искаш по-добра пенсия - трябва по-добра бизнес среда за да има повече доходи, за по-големи осигуровки и тн... другото си е в сферата на пожеланията и предизборните лъжи. Колко малко му трябва на човек за да се върже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
Голямата "победа" е за такива като теб, които не разбират как чужди служби си осигуриха повече купени българи в парламента... само че след години като видиш какви ще ги свършат и ти ще си един от онези, които ще плащаш цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Изборният ден премина.Заради неправилно въведени пари за употреба, новите депутати са със съдба на жертви. При запазване на държавната грешка, депутатите, колкото повече работят за икономически растеж, толкова по-силен потенциал за кризи се развива и техния провал е по-голям.Централната банка не може да помогне, защото няма необходимата компетентност.Спасението е възможно.За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно въведени пари за употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
Голямата победа на Българи от тези избори е, че хора като тези от т.н. РБ , т.е. такива които открито работят против българските национални интереси, повече няма да бъдат преставени в БЪЛГАРСКИЯ парламент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още