IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ очаква икономии за 192 млрд. долара от прехода към зелена енергия

Страната от Персийския залив иска да се отдалечи от зависимостта си от субсидирана енергия от природен газ

22:18 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обединените арабски емирства (ОАЕ) прогнозират, че икономиите, генерирани от пренасочването на половината от енергийните си нужди към чиста енергия до средата на века, ще надминат инвестиционните разходи, съобщава Bloomberg.

Страната от Персийския залив планира да инвестира 150 млрд. долара във възобновяема енергия до 2050 г., поетапно отдалечавайки се от зависимостта си от субсидирана енергия от природен газ, заяви енергийният министър Сухейл ал-Мазрууи на конференция в Берлин. Чистите енергийни източници ще помогнат на ОАЕ да спестят 192 млрд. долара, заяви той.

Лидерите на ОАЕ са „оптимистично настроени“ към постигането на целта, след като са осъзнали, че страната може да се откаже от субсидиите, преминавайки към чиста енергия от втечнен природен газ, каза ал-Мазрууи. Придържането към стратегията ще „опазва околната среда, а в същото време ще ни спестява пари“, заяви той.

Тъй като разходите за слънчева енергия спадат рязко, държавите от Персийския залив и Близкия изток преоценяват енергийните си стратегии, които в момента разчитат на дъщерни дружества за електричество, генерирано с втечнен природен газ. ОАЕ са си поставили „изключително амбициозна“ цел за чиста енергия, започвайки съвсем от началото преди няколко години, посочва Bloomberg New Energy Finance.

През септември китайският производител на панели JinkoSolar Holding и японският разработчик Marubeni спечелиха търг за слънчев парк в Абу Даби с рекордна оферта за 2,42 щатски цента за kW/ч. Около 1 млрд. долара са инвестирани в проекти за слънчева енергия в ОАЕ от 2007 г.

"Страните от Близкия изток трябва да сe отърват от зависимостта си от субсидирането на газовата енергетика, тъй като неефективността е ендемична в Близкия изток", казва ал-Мазрууи.

„Имаме толкова много електроцентрали с отворен цикъл, че няма логика да продължаваме с тях – те са много нискоефективни“, каза бившият изпълнителен директор на инвестиционния фонд на Абу Даби. „Причината да съществуват е субсидираният газ“.

"В бъдеще ОАЕ ще разглеждат всички предложени енергийни проекти с втечнен природен газ като проекти, които няма да бъдат субсидирани", каза той. "Правителството иска и да премахне подкрепата за енергийните мита", допълни той.

„Много лесно достъпни ползи“ съществуват като потенциални икономии в газовата електроенергия, преноса и управление на потреблението, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още