IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Няма социална реформа, има опит за успокояване на обществото

Исканото увеличение на всички пенсии не може да се случи, смята експертът

10:54 | 21.04.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В управленската програма на бъдещата коалиция не се предлага нов модел на социалната система, а по-скоро опит за успокояване на обществото. Промени в осигурителното законодателство обаче трябва да има. Това каза бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика проф. Иван Нейков пред Bloomberg TV Bulgaria.

От това, което виждам до момента, в хода на разговорите за съставяне на кабинет, социалната политика е като една купа с бонбончета, като всеки обещава, че ще даде по-голямото бонбонче“, обясни ситуацията Нейков.

По думите му няма реформа - “не се вижда такава, не се вижда предлаган нов модел. По-скоро има някакъв опит за успокояване на обществото”.

За него е недалновидно предложението да се спестят пари от инвалидни пенсии, за да се дадат за увеличаване на минималните пенсии. “Това означава, че ти въобще нямаш представа за ресурса, който може би ще получиш, ако промениш модела на предоставяне на инвалидни пенсии“, посочи Нейков.

Той е категоричен, че социалната сфера в момента е подложена на голям риск - да не правим тези стъпки, които са наложителни. Промени в осигурителното законодателство трябва да има, заяви експертът.

Относно индексацията на всички пенсии, която БСП поиска, проф. Христина Вучева коментира пред Bulgaria ON AIR, че такава е необходима.

По думите й трябва да се направят точни изчисления, но увеличението няма как да стане през 2017 г. Според нея това може да се случи през 2018 г., но след сериозен разчет.

"Хазната може всичко, стига някой да изясни политиката на управляващите и кои разходи имат предимство. Трябва да има обмисляне докрай. Преизчислението е полезно и необходимо, но трябва да се знаят последиците и искаме ли да ги платим", посочи проф. Вучева.

Според разчетите на БСП индексацията на всички пенсии ще струва на бюджета около 800 млн. лева на година. Иван Нейков обаче смята, че сумата ще е по-голяма и ще се плаща непрекъснато.

"Кутията на Пандора вече е отворена. Едните казват нещо, другите се опитват да ги надскочат. На БСП им е ясно, че няма да мине това предложение. Бюджетът не е в състояние да поема такива разходи", каза Нейков. По думите му едва към края на мандата на правителството ще има ресурс да бъде извършена тази стъпка.

"Става дума за милиарди. Няма никакъв предварителен анализ на въздействието - плюсове и минуси", коментира Иван Нейков.

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Оня дето помни
преди 6 години
Пред пенсионерите имаше пенсии по долар и половина. Това завариха Костов и Нейков. Това ви беше купата с бонбони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
справедлив1
преди 6 години
Нейков е прав пред пенсионерите имаше купа с бонбони но ТОЙ И КОСТОВ ВЗЕМАХА ВСИЧКИ БОНБОНИ ЗА НА ПРЕД И ОСТАВИХА КУПАТА ПРАЗНА ТОВА Е НЕГОВАТА РЕФОРМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
Пуки
преди 6 години
Изпитал съм ги на гърба си, но не пиша имена за да не злепоставям сайта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
doba
преди 6 години
Тук има един добър анализ по темата:http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2017/04/15/2952143_zashto_da_se_osiguriavam/Справедливо би било да се повишат всички пенсии, не само най-ниските.Видяхме докъде доведе 'уравниловката'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 2
doba
преди 6 години
'Той е категоричен, че социалната сфера в момента е подложена на голям риск - да не правим тези стъпки, които са наложителни''Промени в осигурителното законодателство обаче трябва да има''По думите му няма реформа'Чакай бе, Нейков, каква 'реформа' още?Вдигна се възрастта на 65г.Увеличи се пенсионната вноска с 1% тази година, догодина с още 1%.Увеличиха се и инвалидните пенсии, но'За него е недалновидно предложението да се спестят пари от инвалидни пенсии, за да се дадат за увеличаване на минималните пенсии. 'Какво неправилно има за измамниците, изкарали се инвалиди, както и за докторите, освидеталствали ги като такива. Да връщат парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 2
Императорът
преди 6 години
800 КБ за пенсии няма, ама 3.5 МБ годишно за издръжка и развъждане на определени етнопapaзити има... нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Vesko94
преди 6 години
Тези 4 точки ти ли ги измисли или ги преписа от някъде, ама честно!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
scott
преди 6 години
Какъв е тоя ***, бе!30 години обслужва Костов и идеите му за геноцид над сичките работили за соцъ!Какво повече има да каже? Че то, останаха ли хора, които се блазнат от 500 евро пенциа?айде у "работническо дело" разбирам да е вървежен. там слаби, неграмотни и вече смачкани индивиди ше се успокоят, че им казанва това, което искат та чуят.ТУКА ТОЗ *** МЕСТО - НЕМА. СТИГА С ТОВА ЕДНО И СЪЩО.Задминава и иват митев. Ама за него нема игнор.аз викам: индексациа на индивидите с по един 7.62. поне нема да има бръщолевещи глупости и слущащи ги с отворена уста.баси ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Пуки
преди 6 години
За да говорим за пенсии и заплати трябва:1.Да се ограничи намесата на държавата в частния сектор;2.Да заработи съдебната система;3.Да се ограничи влиянието на т.н. олигарси;4.Да бъда премахнати рестрикциите спрямо частни фирми.Тогава ще говорим за развиваща се България и няма да бягат младежите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още