IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според Румен Радев ситуацията с урана в Хасково напомня за Чернобил

За проблема с питейната вода се е знаело още от септември миналата година, заяви президентът

15:18 | 21.04.17 г. 4
<p>
	Президентът&nbsp;Румен Радев в Хасково. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Румен Радев в Хасково. Снимка: БТА

Укриването на информация за уран в питейната вода на Хасково според президента Румен Радев напомня за случилото се след инцидента в Чернобил. Същевременно държавният глава смята, че действията на служебното правителство във връзка с проблема са адекватни и своевременни. Президентът заяви това след срещата си с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов, информира пресцентърът на държавния глава.

„За проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега. Информацията е укривана”, подчерта държавният глава. Длъжностни лица и отговорни институции по думите му са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората.

Областният управител и кметът на Хасково са уверили президента, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората. Надеждата на всички е, че няма да се стигне до воден режим в града.

По-рано днес два часа депутатите от новия парламент препитваха трима служебни министри заради проблема със завишените показатели на уран във водата в Хасково, съобщи Dnes.bg. След разискванията обаче парламентът не излезе с никакво решение.

Искането за дебата внесе БСП, а на въпросите на народните представители отговаряха служебният здравен министър и вицепремиер Илко Семерджиев, регионалният Спас Попниколов и екоминистърът Ирина Костова.

Социалистите обвиниха за проблема правителството на Бойко Борисов и неговите министри. Депутатът от Хасково Елена Йончева (БСП) обясни, че превишени количества уран във водата са измервани три поредни години, и че хората искат да знаят откога се знае за това.

"Вина за ситуацията носи правителството на Бойко Борисов и министрите му Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева", изброи ги Йончева.

Служебният здравен министър изнесе в подробности хронологията около последното констатиране на уран във водата на Хасково и увери, че в момента се изпълняват всички предписания. Министрите обявиха, че ситуацията не представлява риск за здравето на хората.

От ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че се държат „като Георги Димитров по време на Лайпцигския процес“. "Ситуацията в Хасково трябва да се реши веднъж завинаги", каза Делян Добрев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че в пленарната зала е имало всичко друго, но не и дебат. "Хората разбраха, че уран във водата има, но не е опасен и не се знае какви са последиците върху здравето", каза тя. Нинова поиска спешни мерки и политическа отговорност.

"Служебният кабинет замете следите на правителството на Бойко Борисов. Министрите Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева носят политическата отговорност", каза тя. Нинова съобщи, че започва събиране на подписи за анкетна комисия, която да провери проблема с урана във водата не само в Хасково, но в цялата страна.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки се възмути от термините, с които се говори, и призова анкетна комисия да разследва случая, докато не се намери отговор на проблема.

Междувременно водоподаването във Велинград бе спряно заради  „нестандартни резултати по радиологични показатели - естествен уран“, съобщи БТА. Резултатите от проби на питейна вода в три от водоснабдителните зони на региона са постъпили в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Пазарджик. Спряна е водата в зоните на с. Грашево, махала "Мечо корито", селата Св. Петка, Юндола, Пашово, части от кв. "Чепино" и малка част от кв. "Лъжене" на Велинград. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
boyanpa
преди 6 години
Какво свежо сравнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
xkm
преди 6 години
Проблемът е създаден изкуствено чрез занижаване на досегашните норми . Вероятно производителите на бутилирана вода са подтикнали съответните институции да приемат европейска директива , която много други европейски страни още не са въвели . Същите плащат на журналистите да раздухват въпроса . Най - вероятно проблем с водата изобщо няма , но трябва да се гонят печалби . Друг е въпросът какво е качеството на водата в бутилките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Спираме санирането. Строим 100 км тръба до някой голям язовир за Хасково. Келепира аналогичен. Давай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Аз като се замисля то без сл. кабинет можеше и да не знаем все още, а асоциацията с Чернобил е напълно нормална и аз я имам от мига, в който чух новината. Все пак откога крият? Само от септември ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още