IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Санкцията по делото на "Овергаз" може да достигне 200 млн. евро

Проверката в КЕВР е целяла да вземе документи на частната газова компания, смята експертът

10:28 | 25.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Санкцията, която България може да понесе по делото на „Овергаз“ за отказан достъп до мрежата на „Булгартрансгаз“, ще бъде в рамките на около 200 млн. евро. Това изчисли бившият посланик на България в Русия и енергиен експерт Илиян Василев пред „Нова телевизия“.

Частното газово дружество заведе иск за злоупотреба с господстващо положение срещу „Булгартрансгаз“ през 2012 година. Преди дни бившите енергийни министри Драгомир Стойнев и Теменужка Петкова увериха, че нарушението е отстранено и държавните дружества са дали своите аргументи пред Европейската комисия по казуса.

Делото е на финалната права и ако Брюксел реши да наложи глоба, някой трябва да понесе отговорността, коментира от своя страна Василев.

Според него именно това е в основата на взаимните обвинения между ръководителя на „Овергаз“ и главния прокурор Сотир Цацаров. „Вкарва се една драматична нотка, че „Овергаз“ иска да фалира „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и цялата българска енергетика“, каза той.

Василев е категоричен, че вчерашният обиск в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е бил с цел да бъдат иззети документи на „Овергаз“.

Василев обясни, че енергийният регулатор не определя цената на газа, а само я утвърждава. Около 95% от цената на природния газ у нас се определя от доставната цена на „Газпром“, а останалата част – от присъщи или не разходи. Проверката трябва да бъде насочена именно към това дали тези разходи са отчетени правилно, поясни той.

Василев беше категоричен, че прокуратурата няма експертизата да провери дали регулаторът действа правилно при ценообразуването на газа.

Председателят на Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски обясни още, че сигналът за неправилното определяне на цената на суровината е бил внесен в прокуратурата преди четири месеца и до този момент не е направено нищо по въпроса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още