IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Несебър събаря пластмасови арки от амфитеатъра след проверка

Инспекторатът на Министерството на културата се самосезира след публикации в медиите

19:14 | 25.04.17 г.
<p>
	Снимка: bTV</p>

Снимка: bTV

След проверка на Министерството на културата община Несебър ще трябва да премахне пластмасовите арки, монтирани в амфитеатъра, които станаха обект на критики в медиите.

Проверка на място са започнали в понеделник служители на министерството, след като Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” се е самосезирала. 

Проверката е трябвало да установи дали е нарушен Законът за културното наследство (ЗКН), информира Министерството на културата. 

Инспекторите установили, че липсва съгласувана с Министерство на културата по реда на ЗКН и одобрена от община Несебър по реда на Закона за устройството на територията (ЗУТ) проектна документация за монтираното преместваемо съоръжение. Регионалните инспектори са издали протокол с препоръки и предписания към общината. 

По време на проверката общината е започнала да демонтира арките, като по-голямата част от работата е свършена до приключване на проверката. 

В съобщението се припомня, че „Старият Несебър” е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на културното и природно богатство на цивилизацията.

По националното законодателство обектът има статут на групова недвижима културна ценност „Археологически резерват и  историческо селище -  архитектурно-строителна  и урбанистична недвижима културна ценност „Старинен град Несебър“.

В репортаж на bTV се коментира, че амфитеатърът в града само носи името „античен”, а в действителност е изграден през социализма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още