IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси продължават положителната серия

Победата на Еманюел Макрон на първия тур на президентските избори във Франция още подхранва еуфорията на инвеститорите

19:45 | 25.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на водещите европейски пазари продължават положителната серия заради резултатите от първия тур на президентските избори във Франция.

Регионалният Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,21% до 386,91 пункта – най-високо ниво от август 2015 г.

В Германия DAX 30 добави 0,1% до 12 467 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,15% до 7 275 пункта, а във Франция CAC 40 нарасна с 0,17% до 5 277 пункта.

Здравните акции бяха най-добре представилите се в днешната сесия. Швейцарската компания за химически изследвания и науки за живота Lonza завиши очакванията си за ръста на продажбите, след което акциите й поскъпнаха с 4,1%.

Същевременно Novartis отчете спад от 4% на печалбата до 2,69 млрд. долара, което обаче е над очакванията на анализаторите. Пазарната оценка на дружеството се повиши с 2,1.

Компанията за луксозни стоки Louis Vuitton съобщи днес, че придобива пълен контрол над Christian Dior, като изкупува и акциите от модната къща, които още не притежава. Пазарната оценка на концерна скочи с почти 4 на сто, а на модната къща – с 11 на сто след публикуването на новината.

Банковите акции разширяват ръстовете заради победата на Макрон на първия тур на изборите във Франция, тъй като очакванията са той да спечели и втория, което ще запази целостта на еврозоната.

Пазарната оценка на финландската инженерна група Metso се повиши с 5,6%, след като компанията отчете по-висока от очакваното печалба за първото тримесечие. Акциите на Volvo Group поскъпнаха със 7,6%, след като производителят на автомобили отчете коригирана печалба в размер на 794 млн. долара – доста над прогнозите.

Сесията обаче не беше положителна за британската Whitbread, чиито акции поевтиняха със 7%. Компанията отчете по-високи приходи и печалба от очакваното, но обяви, че очаква спад на потребителското доверие, който може да окаже натиск и върху резултатите през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още