IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Будапеща привлича все повече руснаци и китайци

Схемата за разрешително за пребиваване срещу инвестиции в държавен дълг дава тласък на пазара на луксозни имоти в столицата на Унгария

13:30 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на луксозни имоти в Будапеща получава тласък за развитие през последните две години заради схемата за привличане на инвеститори от трети страни извън Европейския съюз (ЕС), пише FT.

Основните групи купувачи са руснаци и китайци, които купуват държавни облигации на стойност 250 хил. евро чрез одобрени посредници.

Кандидатите изобщо не трябва да купуват имоти, за да участват в тази схема, която стартира по-рано тази година. Анализатори обаче твърдят, че това оживява и най-високия сегмент от жилищния пазар. Така на практика изглежда се повтаря въздействието от вълната ирландски купувачи, които инвестираха в столицата на Унгария точно в навечерието на кризата от 2008 г.

Свежият приток на инвестиции може да обясни частично скока в цените на унгарските имоти. Ръстът е най-бързият сред държавите от ЕС, като цените надвишават вече върховете, достигнати през 2009 г.

Увеличението се дължи главно на покачването на цените в най-скъпите квартали на Будапеща. Цените в централния район на Пеща отчитат ръст от 75% между 2013 и 2016 г., коментира Арон Хорват, експерт по имотите в университета Eotvos Lorand.

Пазарните анализатори смятат, че една пета от купувачите в централните райони са чужденци. Китайските, руските и близкоизточните инвеститори са най-бързо растящите групи.

"Виждаме въздействие от така наречения „златен парашут" за китайските инвеститори - много от тях, които се възползват от схемата за разрешение за пребиваване на правителството, също купуват и имоти. Това със сигурност стимулира някои продажби", казва Тим О'Съливан, директор на инвестиционното звено на CBRE за Унгария и Югоизточна Европа.

Според него много от купувачите дори не са видели имотите, които са придобили.

Експерти посочват, че закупените имоти или се ползват от собствениците им за кратките посещения, които те правят в страната, или се отдават краткосрочно на туристи през платформи като Airbnb.

Общото търсене на имоти в Унгария също се възстановява, както и цените, благодарение главно на устойчивия икономически растеж, който води и до ръст на доходите. ДДС стимулите за новопостроените жилища и масовото преструктуриране на ипотеки в чужда валута, отпуснати преди 2015 г., също спомагат за повишаване на търсенето от местните инвеститори и купувачите на жилища.

Средната цена на кв.м жилищна площ в Будапеща достига 2 хил. - 2 500 евро. В централната част на Пеща нивата са дори и два пъти по-високи.

Будапеща, заедно с Прага и Варшава, се възползва уверено и от ръста на туризма.

Много строителни компании обаче започнаха надпревара за цени. Стремежът на някои е да достигнат и 10 хил. евро на кв.м – амбициозни планове, насочени към дипломати и други купувачи на луксозни имоти.

Рисковете пред пазара включват по-широките глобални опасения за скорошен ръст на лихвите и евентуални промени в правителствената схема за данъчни стимули, според която купувачите на новопостроени жилища получават 5 процентни пункта отстъпка от ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още