IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-големите компании в света по приходи за 2016 г.

Макар че познатите петролни компании и огромни банки са голяма част от компаниите в списъка, има и не толкова популярни компании от Китай и Европа

20:50 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Кои са най-големите компании в света по приходи за 2016 г.? На този въпрос се опитва да отговори Datashown чрез визуализация, която помага да се постави размерът на тези компании в перспектива.

Като един пример VisualCapitalist взима Amazon. Въпреки че стойността на компанията за онлайн търговия е по-голяма от повечето физически търговци на дребно, взети заедно, тя се нарежда едва на 44-то място от гледна точка на глобалните приходи.

А ако Amazon е толкова назад, кои огромни конгломерати тогава влизат в списъка?

Макар че познатите глобални петролни компании и огромни банки представляват голяма част от компаниите в списъка, има и много компании в Китай и Европа, които не са толкова известни.

Някои от тях са:

Exor

Exor е втората по големина финансова компания в света през 2016 г. с приходи за 153 млрд. долара. Тази италианска инвестиционна компания притежава дялове в The Economist Group, Fiat Chrysler, Ferrari, футболния отбор Ювентус – и това са само част от имената.

Ping An Insurance

Ping An буквално означава „жив и здрав“, а компанията е вторият по големина застраховател в Китай. Компанията е известна и с ранната си подкрепа за Lufax – онлайн платформа за кредитиране, която е един от най-големите финтех еднорози в индустрията.

E-ON

Базираният в Есен, Германия конгломерат е един от най-големите частни доставчици на електрически услуги в света и обслужва 33 млн. компании в над 30 страни. Компанията е фокусирана върху енергийни мрежи, клиентски решения и възобновяеми източници. Тя притежава и ядрени електроцентрални в Германия, но не смята тази част от бизнеса си за основна. Според Fortune компанията е постигнала приходи от 129 млрд. долара през 2016 г.

AXA

AXA е френска мултинационална застрахователна компания с дейност в глобалното застраховане, управлението на инвестиции и други финансови услуги. Приходите ѝ за 2016 г. възлизат на 129 млрд. долара.

State Grid

Втората по големина компания в света по приходи е държавната електрическа компания в Китай. Тя има зашеметяващите 1,9 млн. служители, 1,1 млрд. клиенти и приходи за 330 млрд. долара.

Трудно е да се проследят всички държавни гиганти в Китай като State Grid, но има много други, които също влизат в списъка на топ компаниите по приходи.

Сред тях са Sinopec, China National Petroleum, ICBC, China Construction Bank, Bank of China, Agricultural Bank of China и China Construction Bank.

(За по-голям вариант, кликнете върху графиката)

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още