IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската банка за развитие ще дава втори шанс в кредитирането на фирми

От ББР не изключват възможността да финансират довършването на магистрала „Хемус“

18:47 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Българска банка за развитие</em></p>

Снимка: Българска банка за развитие

Българската банка за развитие (ББР) обсъжда създаването на две продуктови линии, които да помагат за кредитирането на бизнеса като продължение на индиректното кредитиране и онлендинг програмите. Това съобщи Ангел Геков, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на държавната финансова институция.

Нови банкови продукти

"Единият може да се нарече „Втори шанс“, обясни той.

С него ще се търси възможност фирми, на които им е отказан банков заем, да получат втори шанс да бъдат кредитирани. Малките и средни фирми ще бъдат качени на единна обща платформа, от която да се черпи информация каква е причината за това, като ще се търси реализация на проектите им.

„Понякога има недостиг на обезпечението, но Националният гаранционен фонд може да даде гаранция и друга банка да финансира проекта“, даде пример Геков.

Втората, „по-екстравагантна" идея се е зародила, след като към програма на ББР отпреди година за индиректно финансиране в размер на 300 млн. лева няма толкова силен интерес на банките, като досега е използван само половината от ресурса, въпреки че държавната банка е поела част от риска.

„Ще експериментираме с банките да отпускат кредити с наши средства, като поемем на 100% риска, но като се прилагат правилата на съответната банка“, обясни Геков.

Според него консултации за техническото осчетоводяване на операциите трябва да определят какъв ще е редът за финансиране.

„Това ще е най-добрият начин за стимулиране на финансовата активност“, смята банкерът, който не скри, че в ББР са изненадани от резултатите от национално проучване за бизнес средата сред 1023 български компании, и заяви, че изследването е породило много въпроси.

Кой е гръбнакът на икономиката?

Една от констатациите на Института за икономически изследвания на БАН, направил проучване сред българските фирми, е, че в нашата страна над 20% повече са малките и средни предприятия в сравнение с Европейския съюз.

Делът на тези компании в българската кономика е около 98%, докато средно за ЕС той е две трети.

Преобладаващата част от малките и средни предприятия над 90% са със заетост под 10 души, като повече от 4/5 от тях са в сферата на услугите.

Директорът на Института за икономически изследвания проф. Александър Тасев коментира, че кредитирането трябва да подпомага развитието на икономиката с водещи отрасли и група производства, които да изтеглят големия бизнес.

Тасев посочи, че дълги години у нас се е смятало, че малкият и средният бизнес са гръбнакът на една икономика, което е погрешно разбиране. Професорът е категоричен, че такъв тип предприятия не могат да бъдат гръбнак на стабилна икономика, а само да я допълват.

Той е на мнение, че Българската банка за развитие “трябва да държи под око локомотивите на икономиката или водещите отрасли и индустрии”.

Неговото разбиране поддържа и проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН, който напомни, че МСП не могат да направят съвременна и модерна икономика, а само големите предприятия, и даде за пример General Motors и Boeing, около които има обръч от сателитни фирми.

Той препоръча ББР да не изключва от полезрението си промишлените отрасли, защото те ще издърпат икономиката. 

В проучването на БАН най-многобройна е извадката на микро и малките фирми – 614, средните и големите предприятия са съответно 210 и 199, като над 512 компании са от сектор "Промишленост", 410 фирми от сектор "Услуги" и 101 от сектор "Селско и горско стопанство".

Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още