IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не отрича възможността за сериозен конфликт със Северна Корея

Американският президент обаче предпочита да търси мирно решение на ситуацията, става ясно от негово интервю за Ройтерс

08:50 | 28.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможно е да се стигне до голям конфликт със Северна Корея заради ядрената и ракетната й програма, коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той обаче предпочита спорът да се реши по дипломатически път, предава Ройтерс.

"Има възможност в крайна сметка да влезем в голям, голям конфликт със Северна Корея. Напълно", каза Тръмп в интервю за Ройтерс точно преди навършването на 100 дни от началото на неговото управление.

Той все пак заяви, че иска мирно да реши кризата. Тръмп и неговото правителство наблягат на този подход, като подготвят различни нови икономически санкции, но същевременно не изключват военния вариант.

"Много бихме искали да уредим нещата по дипломатически път, но това е доста трудно", каза той.

По думите му Северна Корея е най-голямото му глобално предизвикателство.

Тръмп похвали китайския президент Си Дзинпин за съдействието на Пекин в опитите за обуздаване на Северна Корея. Двамата лидери се срещнаха във Флорида по-рано този месец. "Вярвам, че той полага сериозни усилия. Със сигурност не иска да има размирици и смърт. Не иска да вижда това. Той е добър човек", каза Тръмп.

Според него китайският президент "би искал да може да направи нещо, вероятно е възможно да не може".

Тръмп отхвърли идеята на тайванския президент Цай Ингвен за нов телефонен разговор между двамата, като каза, че не иска да създава проблеми на Си в момент, когато Китай, изглежда, помага на САЩ в усилията за обуздаване на Северна Корея.

Тръмп каза още, че иска Южна Корея да плати за американската система за противоракетна отбрана, която според него струва около 1 млрд. долара.

Той заяви още, че възнамерява да предоговори или да прекрати споразумението на САЩ за свободна търговия с Южна Корея заради значителния търговски дефицит със Сеул.

Тръмп съобщи и че обмисля посещения в Израел и Саудитска Арабия в рамките на пътуването си в Европа през следващия месец, като подчерта, че иска да бъде постигнат мир между израелците и палестинците.

Той се оплака, че Саудитска Арабия не се отнася справедливо към САЩ и че Вашингтон губи "огромно количество пари", за да защитава кралството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Абсурдно е едни корейци да плащат 1 милиярд долара на американцитеза да се пазят от други корейци,много откачено и первезно ми сеструва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
"Плащай за да те пазим" - до къде я докараха американците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още