IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският производител на часовници Breitling може да бъде купен

Според източници на Bloomberg купувачът е глобалната компания за частни капиталови инвестиции CVC Capital Partners

15:51 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Breitling, швейцарският производител на часовници, с модели вдъхновени от авиацията, е близо до продажбата си на глобалната компания за частни капиталови инвестиции CVC Capital Partners, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Сделката може да бъде обявена още в петък, казват източници, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Покупката на CVC вероятно ще оцени компанията на повече от 800 млн. евро, казват източниците. Според тях семейните собственици ще запазят 20-процентов дял след сделката.

Говорител на CVC е отказал коментар по въпроса, а Breitling не е предоставил такъв веднага след запитването.

Производителят на часовници е наел консултанти от GCA Altium, за да намерят купувач, съобщиха запознати източници по-рано. Breitling е един от най-големите швейцарски брандове за часовници, все още останал независим, докато повечето конкуренти са придобити от Swatch Group, Richemont, LVMH и Kering.

Износът на швейцарски часовници се е повишил за пръв път от 21 месеца през март, основно заради по-добри резултати от Хонконг, с което се сложи край на най-дългия спад в историята.

Износът се е увеличил със 7,5% до 1,6 млрд. швейц. франка, заяви Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия в четвъртък. Резултатът се дължи и на двата допълнителни работни дни, без които доставките щяха да отчетат спад от 2,6%. Намаляващото търсене накара брандове като Vacheron Constantin и Cartier да направят съкращения сред служителите си.

CVC вероятно ще се фокусира върху търсенето на часовниците Breitling на китайския пазар, казва един от източниците. Компанията отчете продажби за 420 млн. франка за 2016 г., коментира той.

Цените на часовниците Breitling започват от около 2500 франка и са любими на много знаменитости, включително Джон Траволта, Ръсел Кроу и Дейвид Бекам. Брандът вероятно е продал около 5% от луксозните швейцарски часовници през 2015 г., сочи анализаторът Рене Фонтобел от Bank Vontobel в Цюрих.

Няколко бранда от швейцарската индустрия на часовници бяха обявени за продажба през последните години заради трудностите им в резултат на по-слабото търсене в Азия и поскъпването на швейцарския франк. Maurice Lacroix бе обявен за продажба от собственика си DKSH Holding през 2016 г., но не успя да намери купувач. Frederique Constant и Alpina бяха купени от японската Citizen Watch през миналата година.

Леон Брайтлинг отваря работилницата си през 1884 г. в планината Юра. Брандът осъвременява хронографските часовници, отделяйки функциите за начало и край от бутона за нулиране, като така намира начин да бъдат ползвани в спортните състезания и полетите. Брандът е известен и с ръчния часовник Emergency с вградена функция за локализиране, с която собственикът може да уведоми спасителните екипи при издирването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още