IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Туск: Преди да обсъдим бъдещето, да оправим миналото си

Лидерите на ЕС за първи път официално ще обсъдят излизането на Великобритания от ЕС

21:58 | 28.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди да започнем дискусиите за бъдещето, трябва да оправим миналото си, пише в своята покана към европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

На 29 април Съветът ще проведе своето първо официално заседание във формат 27 държави. Темата, която ще дискутират представителите на европейските държави е излизането на Великобритания от ЕС и британският премиер не е поканена.

В своето писмо Туск отбелязва, че няма да бъдат дискутирани бъдещите отношения с Великобритания, докато не бъде постигнат значителен напредък по основните моменти, свързани с Brexit.

Един от най-важните е защита на европейските граждани и техните семейства. „Гаранциите трябва да бъдат ефективни, изпълними, недискриминационни и цялостни“, категоричен е Туск. За председателя на Европейския съвет правилата за защита на европейците трябва да бъдат съпроводени с прости административни процедури.

Великобритания трябва да спази всички финансови задължения, които е направила спрямо ЕС, а Брюксел очаква и гаранции, че няма да има напрежение по границите между Ирландия и Северна Ирландия, което е в състава на Великобритания.

Срещата на лидерите на 27-те държави от ЕС беше свикана, след като британският премиер Тереза Мей официално внесе искането за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС. В него се разглежда възможността държава да напусне общността.

На разговорите в събота ще присъства и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Институцията няма водеща роля при преговорите, които ще бъдат водени от Европейската комисия от името на останалите държави в ЕС, но ще трябва да одобри постигнатото споразумение. 

България ще бъде представена от президента Румен Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още