IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водата във Варна поскъпва с над 15%

Цената ще се качва в следващите няколко години

09:42 | 29.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 май водата във Варна ще е по-скъпа с 15,35%, като кубикът ще скочи до 2,93 лв. без ДДС или над 3,40 лв. с ДДС, пише вестник „Монитор“. Цената, одобрена от КЕВР на закрито заседание в петък, включва трите услуги - доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битови и приравнени към тях търговски, обществени и други потребители. 

От регулатора подчертават, че одобрените от комисарите му цени били значително под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги за района, обслужван от „Водоснабдяване и канализация - Варна” ООД, което е 4,06 лв./куб. м.

КЕВР е одобрил инвестиции са в размер на 28,5 млн. лева, като 58% от тях са предназначени за подобряване на услугата по водоснабдяване и 16% - за канализация. От дружеството залагат инвестиции и за пречистване на отпадъчните води и поставянето на нови водомери.

Поредното разрешено от регулатора поскъпване на водата предвижда тя качва цената си и в следващите няколко години. Така жителите на морската столица догодина ще трябва да плащат за ВиК услугата по 3,434 лв. с ДДС. През 2019 г. цената ще се увеличи с още стотинка и половина и така до 2021 г., когато кубикът ще стигне 3,463 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още