IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Иванов: Българските онлайн модели не отстъпват на тези зад граница

Родните компании не бива да подценяват икономическата част на проектите си, твърди оперативният директор на iuvo Group

12:15 | 11.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Ивайло Иванов е млад предприемач и fintech експерт с опит в бизнес развитието, консултациите и управлението на проекти. Той участва в основаването на iuvo Group, като става оперативен директор на компанията за България от 2015 г. Преди да оглави иновативната p2p платформа, базирана в Естония, Ивайло е работил в големи международни компании като Ernst & Young, Leinonen Group and Price Waterhouse Coopers. Участвал е като говорител в много международни бизнес форуми, включително и в областта на финансовите технологии. Ивайло Иванов е възпитаник на Софийски Университет, като притежава и MBA от Cotrugli Business School.

Здравейте, господин Иванов. Fintech индустрията набира сили през последните години. На какво се дължи това? Какви са очакванията Ви за развитието ѝ през следващите години?

- Финансовите услуги са сфера, която най-дълго в последните 100 години е стояла без съществени фундаментални иновации. Това вече се променя чрез crowdfunding платформите, електронните пари и блокчейн технологиите. Освен това, един от приоритетите на ЕС за следващия програмен период, е стимулирането на алтернативните финансови услуги, като начин на диверсификация и на разбиване на зависимостта на бизнес и потребителското финансиране от настроенията на банките. Това е проблем, който стана видим по време на финансовата криза от 2008 г. и бизнеси като нашия са част от решението.

През следващите години очаквам големите и установени играчи на пазара да обръщат все повече внимание на новите модели, които се опитват да отхапят парченце от техния дял. Очаквам да се създадат много нови партньорства, заимстване на практики и придобивания в тази сфера, които да създадат нови синергии между традиционните и алтернативните финансови услуги. Това вече се наблюдава във Великобритания и е естествената еволюция на този пазар. 

Кои са добрите примери за Вас за български стартъпи, които правят добър международен продукт или услуга.

- Walltopia, Melon, GymRealm, Klear, Domestina, pCloud.

Разкажете ни за начало как създадохте Iuvo...

- Iuvo е част от глобалния тренд на развитие на икономиката на споделянето в различни отрасли на бизнеса, най-известните от които са Uber и Airbnb, които промениха из основи начина, по който потребяваме и споделяме ресурси помежду си. Започнахме работа по проекта преди около година и половина и след дълъг цикъл на усъвършенстване на бизнес модела и техническа разработка успяхме да стъпим на пазара през юли 2016 г. За малко повече от 9 месеца успяхме да привлечем над 1300 потребители от 50 държави и да генерираме над 1,8 млн. евро инвестиции на платформата, които носят висока доходност на нашите клиенти.

Кои са основните предимства на платформата?

- Iuvo е платформа за Peer-to-Peer инвестиции, която позволява на потребителите си да закупуват части от кредити, отпуснати от надлежно регистрирани небанкови финансови институции. Моделът дава възможност на инвеститорите да реализират висока доходност (до 15% годишно), а на кредитните институции – да използват ползите на P2P модела, за да доразвият бизнеса си. 

Всички кредити в iuvo в момента имат т.нар. buyback гаранция. Това означава, че, ако кредитът, в който сте инвестирали, влезе в закъснение от над 60 дни, кредитната институция, която го е отпуснала, се задължава да изкупи обратно вашата инвестиция на 100% - вие не можете да понесете загуби по този кредит.

Кой може да инвестира чрез платформата?

- Iuvo е платформа, отворена за физически и юридически лица. Физическите лица трябва да имат навършени 18 години, да имат валидна банкова сметка на тяхно име в рамките на ЕС и тяхната самоличност да е потвърдена от iuvo. Юридическите лица също трябва да имат валидна банкова сметка на тяхно име в рамките на ЕС. Техните данни и произход на средствата ще бъдат проверявани и от страна на iuvo, в съответствие с регулациите срещу пране на пари и финансирането на тероризъм (AML/CFT), които спазваме

Разкажете малко повече за P2P кредитирането като алтернативна форма на финансиране?

- Peer-to-peer лендинг платформите са най-бързо развиващият се краудфъндинг* модел. Последното проучване на KPMG и Cambridge University изчислява, че бизнесът на алтернативните финанси в Европа за 2015 г. е около 5,4 млрд. евро, като 57% от тази сума се генерира от P2P lending. Обемите растат с трицифрени проценти всяка от последните три години и тенденцията най-вероятно ще се запази и през 2017 г. Ние също растем в обеми, да, с много по-малки размери, но скоро се надявам също да допринасяме към общия P2P пазар на континента.

Инвестициите в заеми през краудфъндинг платформи са изключително популярни в САЩ и Великобритания, където тази индустрия съществува от 10 години. Ниските лихви по банковите депозити напоследък стимулират хората да търсят алтернативни инвестиционни методи и да диверсифицират портфейлите си в различни инструменти за генериране на пасивен доход. Това популяризира модела и в останалата част на света. Макар бизнесът да е иновативен за Източна Европа, не може да се каже, че сме открили топлата вода.

Вашият бизнес модел позволява да се оперира с минимални такси за инвеститорите. Бихте ли обяснили малко повече за това?

- Едно от предимствата на онлайн платформите за кредитиране, е, че те работят при ниски оперативни разходи - без голям брой служители, тежки структури, клонова мрежа и други. Това позволява да не натоварваме и нашите клиенти с високи такси и трансакционни разходи, а същевременно можем да разраснем бизнеса си на нови пазари сравнително евтино. В момента iuvo оперира без никакви такси за инвестициите на първичен пазар. Единствената такса, която имаме, е 1% от продажбите на вторичен пазар.

* На английски: crowdfunding – групово финансиране

Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
briton
преди 6 години
disruptive, но друг път. funding circle - САЩ, УК, Германияlending club, kabbage в САЩlendico, kapilendo, kreditech в Германия (м/у другото първите фалираха, последните онзи ден ги купиха за ~100млн евро)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още