IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: За 10 години ЧСИ са възстановили на бюджета 1 млрд. лв.

Заради промените в ГПК държавният бюджет ще бъде натоварен с допълнителни разходи за неефективно съдебно и изпълнително производство, твърди икономистът

11:54 | 17.05.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефективността на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) не подлежи на съмнение. За 10 години, при постоянно намаляване на техните тарифи, те са възстановили на бюджета някъде около 1 млрд. лв., а на икономиката - около 7 млрд. лв. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

По думите му държавните съдебни изпълнители, които са повече и които са на държавна издръжка и имат по-високи възнаграждения, а разходите им са изцяло покрити от разходите на районните съдилища, за същия период са възстановили едва 69 млн. лв. на хазната, при внесени жалби за общо 2,5 млрд. лв.

През последните 4 години приносът на ЧСИ към бюджета е възлиза на около 100 млн. лв. годишно. Държавните съдебни изпълнители успяват да привлевкат такава сума към хазната за период от около 10-11 години, добави Станчев.

Според него има няколко риска пред новия кабинет и новия парламент, като най-съществен е законодателната активност.

„Една от най-опасните идеи е борбата за банките и кредиторите, която започна наново този месец, след като омбудсманът Мая Манолова инициира промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ), а на 10 май БСП официално внесе в деловодството на парламента. Това касае смяна на сегашните процедури по изпълнително производство по ГПК“, обясни Станчев.

По думите му това поставя под риск събирането на вземания от всички, не само от частни кредитори, а включително и от държавата. Също така инициираните законодателни промени, ако бъдат приети, ще доведат до увеличаване на заетостта на съда, тъй като се въвежда съдебна защита при жалба на трето лице. 

„Например, аз ви дължа пари, обаче не искам да ги върна и се обаждам на брат ми, който започва да води дело срещу вас. Всъщност, тези, които могат да водят такива дела са единствените печеливши от измененията в ГПК“, обясни икономистът.

Той е категоричен, че така държавният бюджет ще бъде натоварен с допълнителни разходи за неефективно съдебно и изпълнително производство. „И в крайна сметка, онези, които трябва да бъдат защитени (малоимотни и бедни граждани) ще пострадат, защото няма да могат да водят такива дела. Разбира се, печелят и всички събирачи на вземания, които не са регламентирани“, добави Красен Станчев. 

По отношение на състоянието на българската икономика и потенциалния ръст на брутния вътрешен продукт, икономистът заяви, че най-вероятно страната ни ще успее да реализира около 3,5% икономически ръст.

„Проблемът ще бъде следващата година, когато ще има затруднения за фиска заради повишението на пенсиите. Заедно с останалите поети ангажименти, ще бъде необходимо да се намери покритие от 300-350 млн. лв.“, допълни Красен Станчев.

Той добави още, че, гледайки законодателните инициативи на новите управляващи, има сериозни разминаване в концепцията за това кой и за какво трябва да носи отговорност. 

„Пример за това са промените при процедурите за приватизацията и по-конкретно всички сделки да бъдат одобрени от парламента, което означава, че на равнище изпълнителна власт има спор кой какво да управлява и кой какво да субсидира“, обясни икономистът.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
слабо, върнете мутрите от 90-те, те имаха по голяма събираемост.... а сега се застреляй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
antonio1234
преди 6 години
Тоя клоун да не е адвокат на ЧСИ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
Bobacho
преди 6 години
Този, преди фалита на КТБ, обясняваше по телевизията колко стабилна била банковата система и колко хубаво и синхронизирано с Еропа било законодателството в тази сфера. Нищо от това не се оказа вярно. От тогава не го чета. Съветвам и Вас да направите същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още