IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такса смет ще се определя на принципа "замърсителят плаща", реши кабинетът

Водеща основа за определяне размера на таксата ще бъде количеството на битовите отпадъци

16:49 | 12.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Правителството одобри законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. С промяната ще се наложи принципът „замърсителят плаща“, като целта е справедливо определяне на таксата за битови отпадъци, съобщи правителствената пресслужба.

Министрите гласуваха да се въведе единна методология за определяне на разходите, които формират таксата за битови отпадъци, както и да се осигурява публичност и прозрачност чрез задължението за провеждане на обществени консултации при определянето на разходите, формиращи таксата.

Законопроектът ясно дефинира разходите, които е допустимо да бъдат включени при определяне размера на таксата.

Предложени са норми, които да гарантират, че финансираните за сметка на други източници разходи не участват при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

Установяването на по-ясни правила цели гарантиране на спазването на законовите принципи за възстановяване разходите по предоставяне на услугите и за справедливо определяне размера на таксата, се посочва в законопроекта.

Предвидено е водеща основа за определяне размера на таксата за битови отпадъци да бъде количеството на битовите отпадъци, като е необходимо местните власти да предприемат адекватни мерки за реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Взе се решение да се вземе решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още