IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Категорийни работници губят парите си от професионалните фондове

В законопроекта на КСО липсват текстове за изплащането на втората пенсия от универсални фондове, смята експертът

14:35 | 14.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Категорийните работници често губят парите си от професионалните фондове, защото не проверяват условията за своето пенсиониране.

За това предупреди пред "Хоризонт" на БНР Даниела Петкова от ръководството на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Тя посъветва всички, които имат право на ранно пенсиониране заради вредни условия на труд, да проверят
какво е налично в  партидите им в частните фондове.

“Хората, които вече решават да се пенсионират от  категорийните работници, отиват само до НОИ, подписват документите, които им  дават от там и си губят парите, натрупани по индивидуалните партиди в професионалните фондове", разкри тя.

По думите ѝ твърде често се променя пенсионното законодателство и това притеснява бранша.

„Иска ни се някакъв по-цялостен поглед и визия за развитието на втория стълб на допълнителното пенсионно осигуряване, което да бъде заложено  в един цялостен проект, да променим каквото трябва, след което да имаме 
възможности да работим, без да се налага непрекъснато да се съобразяваме с тази често променяща се законодателна рамка", посочи Даниела Петкова.

Тя обяви, че в поредния законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване липсват текстове за изплащането на  втората пенсия от универсални фондове.

“Със законопроекта се разширяват възможностите за инвестиции, но има и неясни текстове. По големият проблем е, че отново се занимаваме с някакви  промени, с покриване на някакви изисквания, които не са ми съвсем ясни и защо се правят. Очевидно сме любимият бранш на тази власт”, коментира Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още