IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският долар е надценен с 10-20%

Еврото, йената е юана отговарят на фундаментите на икономиките, посочва МВФ в нов доклад

21:34 | 28.07.17 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатският долар е надценен с от 10% до 20% на основата на базисните икономически показатели на САЩ, съобщава Международният валутен фонд (МВФ) в новия си доклад за външния сектор.

Обменните курсове на еврото, японската йена и юана според МВФ обаче като цяло са в съответствие с основните принципи, допълва се в доклада на Фонда, цитиран от Ройтерс.

В документа МВФ прави оценка на валутите и външните излишъци и дефицити на големите икономики. Основният извод е, че външните дефицити по текущата сметка стават все по-концентрирани в някои развити икономики, например САЩ, докато излишъците остават устойчиви в Китай и Германия.

Според МВФ поскъпването на долара през последните години се основава на относително по-силната перспектива пред растежа на САЩ, отклоненията при паричната политика на еврозоната и Япония, както и очакванията за по-нататъшно фискално стимулиране от администрацията на американския президент Доралд Тръмп.

В доклада се препоръчва американските власти да предприемат стъпки за намаляване на дефицита по текущата сметка чрез свиване на федералния бюджетен дефицит и осъществяване на редица структурни реформи, така че да се увеличат спестяванията и да се подобри производителността на икономиката.

"Важно е да се обърне внимание на дисбалансите, защото ако те не се справят по подходящ начин и чрез правилните политики, реакцията може да е под формата на протекционизъм", коментира на пресконференция ръководителят на отдела за проучвания на МВФ Луис Кубъду.

По думите му запазването на излишъците по текущата сметка в експортни икономики като Китай и нарастването на дефицитите на държавите длъжници като САЩ предполага, че проблемът няма как да се изчисти автоматично.

"Това означава, че цените, спестяванията и инвестиционните решения не изглежда да се коригират достатъчно бързо, за да се коригират и дисбалансите. Отчасти това отразява строгите валутни договорености, но и някои структурни особености, като неадекватни мрежи за сигурност, бариери пред инвестициите, което води до нежелателни нива на спестяванията и инвестициите ", пояснява той.

В доклада се посочва, че докато китайският юан е в общи линии в съответствие с фундаментите на китайската икономика, моделите на МВФ показват големи различия с желаните политики.

Излишъкът по текущата сметка на Китай отново нараства след спада, отчетен през 2015 и 2016 г., като остава необходимостта от неговото намаляване, подчертава се в документа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
А може и да го задмине...Не знаем какво са замислили еврейчетата... 20 трилиона дълг and counting не е нещо, което се отписва ей така, с еин молив....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Да, защото ще последва ново QE. Според мен даже се забавиха, предполагах, че ще отпочнат още след изборите. САЩ стремглаво са се запътили към подпалване на страхотен апокалипсис за целия свят. Така смятат, че ще успеят да се измъкнат от калта, в която сами са се напъхали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
rsdrago
преди 6 години
Какво стои зад $, - едно изречение - "Никой на този свят не може да Ви даде това което ние можем да Ви оБЕЩАЕМ"!!! $$$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Едва ли ще е чак толкова "свободно", я стигне 1.25-1.3, я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Спаред мен подготвят широката общественост за свободно падане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
щом пускат вече такива статии начи краткосрочно long usd ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
comet
преди 6 години
След избирането на щатския долара за световна резервна валута (след стората световна, защото тогава САЩ бяха най-стабилни като икономика) и особенно след изоставянето на златния стандарт, САЩ нямат праг да си печатат колкото искат (с което ограбваха/т останалите страни без такава привилегирована валута). Днес ЕС е в подобна ситуация (никой не може да каже каква е стойността на ЕС, предполагат (ония от Бряксел) безкрайно голяма, значи могат да печатат и те безкрайно) и ще си печатат колкото си искат докато им минава номера. Още повече, че ни затоплят за бъдещи крипто/електронни пари (дори предполага се контролирани от държавата). ... Та значи, за мен е чиста загуба днес някой да си държи спестеното в пари (да, може, но да е много малко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
emonik
преди 6 години
Това че Германия е износител не означава че искат евтино евро . Напротив , всички изказвания на отговорните им другари говори друго .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Немците ненавиждат инфлацията, споменът за катастрофиралата райхсмарка не им избледнява с времето. И ние преживяхме хиперинфлация но в гетото на кого му пука?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 6 години
Пич, нали си даваш сметка че Германия е най-големия износител - с масивна реална икономика, доминира еврозоната (и не само) и има интерес еврото дори да поевтинее?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още