IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликът Варшава-Брюксел поражда тревога, че Полша се отдалечава от ЕС

Някои поляци се чудят дали техните лидери не насочват страната в път, който може да я извади от съюза

20:52 | 08.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Откакто британските избиратели решиха да напуснат Европейския съюз (ЕС), политици и експерти размишляват коя от останалите 27 държави от общността може да е следващата. "Грекзит" и "Фрекзит" - за Гърция и Франция - бяха два от обектите на спекулация.

Сега, когато от месеци има открит конфликт между консервативното националистическо правителство на Полша и останалата част от ЕС, някои поляци се чудят дали техните лидери не насочват страната в път, който може да я извади от съюза.

"Днес има въпросителна за европейското бъдеще на Полша", каза в четвъртък председателят на Европейския съвет и бивш полски министър-председател Доналд Туск, който е критик на управляващата партия "Право и справедливост".

ЕС се радва на голяма популярност в Полша, така че идеята за излизане на страната от общността изумява много хора тук, които я смятат за пресилена. Няколко проучвания показват, че обществената подкрепа за ЕС е над 70% - одобрение, което произтича от икономическия разцвет и свободата на пътуване, дошли с членството през 2004 г. 

Представители на опозицията в Полша обаче все повече изразяват опасения, че конфликтът между Варшава и Брюксел може в крайна сметка да доведе до разделяне на пътищата. Те изтъкват предизвикателната позиция, възприета от "Право и справедливост" и нейния лидер Ярослав Качински, след като ЕС изрази тревога от промените в съдебната система на Полша и значителната сеч, разпоредена от правителството във вековна гора, определена като обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Правителственият говорител Рафал Бохенек настоя, че полските лидери възнамеряват да оставят Полша в общността. "Полша е член на ЕС и ще бъде водещ партньор на другите държави членки в структурата", заяви Бохенек в петък. "Ние имаме множество амбициозни проекти и предизвикателства, които да осъществим в ЕС. Ще си сътрудничим с нашите европейски партньори."

"Право и справедливост" никога не се е застъпвала открито за напускане на общността, но критикува това, което смята за ненужна бюрокрация в ЕС и посегателства върху суверенитета на страните членки да вземат собствени решения. В този смисъл правителството на Полша настойчиво прокара законодателство, което да постави съдебната система под контрола на управляващата партия. Европейската комисия казва, че тези ходове нарушават демократичните норми, като намаляват съдебната независимост.

Варшава отказва да отстъпи пред призивите на общността да уважава разделението на властите, а Европейската комисия заплашва със стъпки, които може да доведат до това Полша да загуби правото си на глас в ЕС.

Правителството също така продължава сечта в Беловежката гора, въпреки че миналата седмица Съдът на ЕС в Люксембург му нареди веднага да спре изсичането на дървета. Ако продължи, Полша може да понесе големи глоби.

Депутатката от опозиционната партия "Новочесна" ("Модерна") Катажина Лубнауер каза наскоро, че тъй като поляците са много големи "евроентусиасти", никой от управляващата партия "Право и справедливост" няма да признае, че напускането на общността е тяхна цел. "Но когато погледнем това, което се случва сега, имаме сериозно усещане, че това напускане вече се осъществява", каза Лубнауер. "То обаче ще стане на етапи."

Туск се изказа в подобен дух в четвъртък, като заяви, че разглежда "арогантния" отказ за подчиняване на решението на Съда на ЕС за сечта като "опит Полша да бъде вкарана в конфликт с Европейския съюз". "Това ми изглежда като прелюдия към обявление, че Полша няма нужда от Европейския съюз и че Полша не е нужна на ЕС", каза той. "Мисля, че подобен момент би бил един от най-опасните в нашата история. Страхувам се, че по-скоро сме близо, отколкото далеч от този момент."

Правителственият говорител Бохенек нарече изявлението на Туск една от многото "лъжи", казани от бившия министър-председател за Полша.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разглежда официалните стъпки, предприемани във връзка с полската съдебна система, като начин да се поддържа диалога с Варшава и да се решат проблемите, заяви говорителката Мина Андреева. "Ние работим за запазване на единството на съюза", каза Андреева.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
ganyo
преди 6 години
Поляците са най-печелившата нация от членството си в ЕС и по собствена воля няма да си тръгнат. След напущането на UK поляците са най-прекия проводник на американските интереси в ЕС. Ха да видим дали на европейците им стиска да порежат. приятелчето на шефа. Че да стане ясно, има ли си шеф Европа!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още