IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли Русия плазмена бомба?

На всички държавни нива отдавна говорят, че трябва да се развива частно-държавното партньорство, но засега в Русия успешно такова няма

20:52 | 11.08.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато този брой излезе от печат, може би ще са вече в сила промените в устройствения правилник на руското министерство на отбраната, пише "Независимое военное обозрение", седмично приложение към руското издание "Независимая газета". Те чакат само одобрение с президентски указ, разработен от военното ведомство "с цел осъществяване на основните принципи за развитие и действие на военната наука и образование".

Смисълът е да се разширят пълномощията на министъра. Шефът на отбранителното ведомство иска да учредява за военните награди - за най-добри постижения в науката и образованието и високи резултати в педагогическата дейност.

Това безспорно няма да пробие плътната бюрократична стена, разделяща учените от производството и производството - от държавните възложители. Но ще насърчи поне малко ентусиастите да търсят решения в създаването на нови оръжия и военна техника. Инак има да чакаме инициатива от частни предприемачи.

На всички държавни нива отдавна говорят, че трябва да се развива частно-държавното партньорство. Но засега то се развива успешно само в чужбина. Най-ярък пример е космическата техника за овладяване на Марс, създавана от частната компания SpaceX. Неин основател е канадско-американският инженер, предприемач, изобретател и инвеститор Илон Мъск, същевременно съсобственик, генерален директор и главен инженер на компанията - оттук следва, че знае какво да се прави, как да се прави и как от направеното да се извличат печалби.

Друга частна компания, General Atomics от Сан Диего, съобщи в сайта си на 31 юли, че има готовност да изпробва на военния полигон Dugway пълнофункционален прототип на релсотрон собствена конструкция с мощност 10 мегаджаула.

Многоцелевото електромагнитно оръдие със среден обсег (Multimission Medium Range Railgun Weapon System - MMRRWS) включва високоенергиен импулсен силов контейнер, пускова установка, хиперзвукова хибридна ракета и технология за управление на огъня. Комплексът има далекобойност до 100 км, ракетата излита с начална скорост над 6000 километра в час.

MMRRWS се разработва със средства на фирмата, инвестирала в проекта от 2007 г. близо 50 милиона долара. Освен че анонсираните характеристики са по-добри от тези на традиционните артилерийски системи, MMRRWS ще намали разходите. Според говорител на General Atomics една ракета прехващач може да струва няколко милиона долара, а ракетите за релсотрона ще излизат по 25 до 50 хиляди долара. С други думи компанията е вложила десетки милиони, но постигне ли успех, ще получи десетки милиарди печалба.

В Русия няма милиардери, готови да инвестират в оръжейни системи, граничещи с фантастика, или в разработване и строеж на космически кораби. А и никой няма да пусне частника да припари до тази тематика. Остава му само да измисля пето колело за количката, с която разкарват ракетите. Един учен също няма как да спечели от подобно сътрудничество. Дори ако извади голям късмет и се види лауреат на държавна награда, ще разчита най-много на петнайсет хиляди рубли (213 рубли) отгоре към пенсията за старост. И то ако не е работещ пенсионер.

Някои ракетно-космически предприятия в Русия се оглавяват от милионери, но те получават милионите си за чиновническа работа, а не за конкретни проекти и за пускането им в серийно производство. Съответно нямат нито желание, нито смелост, за да предлагат инициативи.

Може би затова мнозина запомниха павилиона на "Роскосмос" от приключилото изложение МАКС-2017 с макетите на недостроения космодрум Восточний, на несъществуващите космически ракети от серията "Ангара", на съветската станция "Луна-24", летяла до нощното ни светило преди над 40 години, и с отличните меки мебели, разположени в голяма част от павилиона за удобство на бизнес преговорите.

Точно преди година, на 9 август, научно-популярното сп. New Scientist помести статия, озаглавена "Военновъздушните сили на САЩ искат да бомбардират небето с плазма чрез мънички сателити" . Отдавна се подозира, че американците изпробват нови оръжия въз основа на плазмени ефекти. Подозренията се засилиха през 2011 г., когато Русия внезапно изгуби космическата си станция "Фобос-Грунт". Както заяви пред Интерфакс източник от космическия отрасъл, експертите решиха, че апаратът е аварирал най-вероятно под влияние на плазмено формирование в земната магнитосфера. Имаше дори заподозрян диверсант - американски радар.

Тогавашният шеф на "Роскосмос" Владимир Поповкин призна, че версията не бива да се пренебрегва. "Не ми се ще да обвинявам никого, но днес има твърде мощни средства за въздействие върху космическите апарати", каза Поповкин. САЩ впрочем категорично отхвърлиха обвиненията, но отказаха да участват в разследването. Статията в New Scientist обаче донесе нови подозрения, че се използва плазма срещу летателни апарати.

Може ли Русия да създаде аналогични оръжия? Стана ясно, че може. Предложение в този смисъл бе изпратено до Научно-техническия комитет (НТК) към Военнопромишлената комисия на Руската федерация. Нещо повече, става дума за малко устройство, изпробвано вече по време на Съветския съюз. То създава плазмени образувания с диаметър стотици километри. Щом попаднат в такава зона, летателните средства излизат от строя, а балистичните ракети се самоликвидират заради смущения в електрониката. Изследванията били организирани с цел да се проучи влиянието на слънчевия вятър върху летателни апарати.

Как реагира НТК? Доста оригинално: отказа да разгледа проекта с мотива, че авторът нямал от онези листчета с номер и дата - допуск до информация, класифицирана като държавна тайна. Е не, хартийката естествено няма вина, че великата руска бюрократична стена разделя науката от прогреса. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
"най-много на петнайсет хиляди рубли (213 рубли)", тук спрях да чета, куца ви превода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 17
michaelis12
преди 6 години
ко плюсчета и минусчета ли ти треат, ок ве така добре ли е ?!? ето ве всичко е готоо, ако искаш още, за да се възвисиш още по-на високо ?!? всичко си е в реда на нешата истината възтържествува и псуващите биваха наказани, други желания имеме ли ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 25
michaelis12
преди 6 години
..... Толериран си от инвестора, защото умееш да псуваш ....---------------------------------------------------------------------------ко, ко рече ?!?! пхахаха хахахах миии добре незнам питай ги тях дали е така ..... от тук виждам бляскави умове, остри като бръснач устремили се към висините на успеха да ни изведат към технологичното бъдеще под ореола на месията Мъск, но тъмната страна им пречи с наказаните от живота, които само злословят от завист и злоба, псуващи и негодуващи срещу устремилите се възвишени умове ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 13
ivan4o555
преди 6 години
По начина на писане ти личи, колко си умен,между ушите имаш само мъгла и мечти за още няколко копейки!Толериран си от инвестора, защото умееш да псуваш, но живота те е наказал да си пълен аутсайдер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 29
michaelis12
преди 6 години
плюс тва Мъска НИЩО не е напрайл или измислил, той е рекламно лице и продава на глупацците. Както и всички частници у Сашш с начело Бил Гейтс дет бил измислил Windowsa у гаража .... дааам на тия и аз вервах ама у 6 клас, само дет инжинерите са го напрайли такива кат тоя Сноудън дет избега от пропагандната им машина, не е нит Мъск нит Цукербърга нит чичо Били и прочее ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 28
michaelis12
преди 6 години
да нещо само ти май виждаш "революции" у Мъска, а и оня Хюсеина и той мноо ги вижда революциите щот тва неговото на гения Мъск са си държавни фирми и му е ДАДЕНА технологията ве тъппанар дадена от GMC и NASA кво толкоз има тука за чудене ве да му ебба майкката ?!?! ....... И са рашките да не останат по-назад от "революциите" у Сашш ше дадат космическа технология на некой си частник да я продава и да се прай на интересен, че той е я напрайл сякаш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 10
ivan4o555
преди 6 години
Наистина голям идиотизъм, никога няма и не можете *** да разберете, кое му е толкова "революционното" на Мъск?!Защо ли??!!!- защото мозъците ви са "революционни" и са обвити целите в паяжина!Защото нямате инициатива, а винаги чакате някой да ви нареди какво да правите!Със завист, злоба и подмолни действия не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 20
markov
преди 6 години
Голям идиотизъм.Моме , я обясни какво революционно виждаш в ракетите на Мъск ? Щото няма такова , просто технология от преди 30-40 години опаковата в нов целуфан и дадена в частни ръце......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още