IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. се очертава да е рекордна за пазара на търговски площи в България

Само за първите осем месеца на годината обемът на сделките достига над 400 млн. евро, отчита консултантска компания

11:05 | 24.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2017 г. се очертава да е рекордна за пазара на търговски площи в България, прогнозира консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България.

Само през първите осем месеца на тази година са реализирани сделки за над 400 млн. евро, отчита компанията.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро, прогнозират експертите.

С такъв резултат 2017 г. ще изпревари предкризисната 2008 г., когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.

Търговските центрове – основен двигател на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа

България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година, посочва изпълнителният директор на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова.

„Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите“, допълва тя.

Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите.

Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
I
преди 6 години
Само за 2017 година търговците продаващи в молове в САЩ са затворили 6300 магазина... Интернет търговията помита всичко!!! Единствената инвестиция, която си струва е в логистични центрове. Пак заради възхода на екомерс бизнеса.Amazon is about to claim a new victim in the retail apocalypse:So far in 2017, retailers have shut down more than 6,300 stores.http://***.businessinsider.com/amazon-is-about-to-claim-a-new-victim-in-the-retail-apocalypse-2017-8Да му мислят инвеститорите в молове в България... (Тези, които купуват, не тези, които им продават, с надеждата да се отърват от тази "инвестиция"...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още