IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен експерт: България спешно трябва да изгради нова ядрена мощност

Голяма водна мощност в страната не може да има, затова трябва да се използва оборудването на АЕЦ „Белене“, смята Александър Николов

10:48 | 24.08.17 г. 47
Автор - снимка
Създател
<p>
	Площадката на недостроената АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на недостроената АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

България има необходимост от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са или ядрени, или тецове. Голяма водна мощност у нас не може да се изгради, затова страната ни трябва да започне да изгражда нова мощност и възможностите предполагат тя да е ядрена.

Това коментира пред БНР енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията “Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".

По думите му „има прекалено много Цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец – АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други, свързани с енергетиката”.

“За ВЕЦ "Цанков камък" са разходени 800 млн. лева, целият хидровъзел е с коефициент 25 процента и те не са обусловени от възможността да работи – толкова вода има, толкова ток прави. Много некоректно се постъпва към "Цанков камък". Българските вецове са произвели енергия, еквивалентна на 13% – това е коефициентът на използване на тяхната мощност”, коментира експертът.

Според него докато коефициент на използване на инсталираната мощност на „Цанков камък" е 25%, то има вецове с едва 8%.

“Порочна практика стана всеки ръководител в енергетиката да го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прократурата, посочи екпертът.

Александър Николов е на мнение, че България може да започне да изгражда нова ядрена мощност, защото има оборудване за 1 млрд. евро в Белене.

“С него тутакси трябва да се готвим за начало на истинска първа копка в България. Имаме две площадки в Козлодуй и Белене. Нека експертите да преценят и да кажат истината на политиците – коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 г. може да се направи истинска първа копка – два блока по 1 000 мегавата. Лично смятам, че площадката не е толкова важна. Важен е субектът и този субект трябва да е АЕЦ "Колодуй". Там има 1000 истински експерти”, прогнозира енергийният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
по добре територия на сащ, от колкото като сега - губерня на руската кoчина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Какво толкова се стряскате! До 2030 г. България ще е територия на Турция или САЩ и те ще решават въпросите за енергетика, природни богатства, демография......останалите живи българи ще са някаква етническа група.... Давате все тъка г-да ПРЕДАТЕЛИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Ще има, ще има, когато се поамериканчим окончателно, иначе като в Либия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
"...че при сегашното управление пари за такива неща като инвестиции не остават, щото всичко се опапква." Стига примиренчество! Само парите откраднати от КТБ стигат за АЕЦ Беляне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 4
ivan4o555
преди 6 години
Мави, добре си ни дошъл, без теб форума не е интересен.Никой не лъже повече от теб, миризлив гоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Речник на цензора на политкоректния сайт:1*** - ту^пан2*** - ке^нефи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Що, ти дете на борци за фашизма ли си? Що не въртиш бизнес? Нали си борец за капитализъм? Или чекаш да ти дадат пенсия на борец срещу комунизма? И да те сложат у държавен борд щото си носил големия *** по жълтите павета? Мамули мамини - ако държава се правеше с плюене по комунистите, досега да сте построили второ Швейцария на Балканите... Ама с ядене на го^вна даже обществените *** разсипахте - един не оставихте за спомен от комунизма... ! :lol:А ако не беха мазните руснаци, сега щехте да сте точно толкова много преди Гърция, колкото е сега родината ти Турция... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не, той е един пенсионер дето твърди че има бизнес и децата му са емигрирали в САЩ ... но иначе ни осветлява колко беше добре при комунизма, той същия дето децата му не искат и да чуят за него :):)Може и да има бизнес от тия дето живеят на обществени поръчки, но такъв дето са състезава с конкуренция, абсурд! То и КОЙ има бизнес и сам си дава заплатата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 6 години
ако не бяха комунистите още дядо ми щеше да е завършил университет! ако не си бяха тръгнали комунистите, верно че нямаше да ходя по интервюта, защото нямаше да има работа :):) за три години не съм сменил 5 работодателя, цитираш ме грешно ! .. изнасяхме само ток и огурец, нищо друго .... ходи лъжи дементиралите си събратя в пенсионерския клуб ! всичко дето правихме беше некачествено!Давал си заплата ... от кво? от заработеното на магиостралата ли ? .. ти ако имаш бизнес да си фалирал на първия месец с малкото умствен багаж дето имаш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 5
igigov
преди 6 години
***, ходи да поработиш вместо да ръсиш глупости. Или и ти си дете на борци с/у фашизма? Както половината бизнесмени тук. Ако не бяха мазните руснаци, то сега щяхме да сме много преди Гърция, или около нивото на Дания, ама от нац. предатели това няма как да стане, от такива русофили, дето са и българофоби. То няма как, все трябва да предпочетеш страна нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още