IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

206 хил. деца в училищна възраст са извън образователната система

Преждевременно отпадналите от образованието деца са 130-150 хиляди

17:02 | 04.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 206 хил. деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в България трябва да бъдат привлечени в образователната система. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава БТА.

Толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието, като този брой е максимален. По думите на министъра този брой не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са 13-14%, или 130-150 хил.

Според министъра само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна. 

Миналата седмица правителството анонсира механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Просветният министър обясни начина, по който ще работят екипите.

По думите му много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години. Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с усвояването на български език, което е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята той.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни Вълчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още