IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Китай планира да спре бензиновите и дизеловите коли

Китайското министерство на промишлеността разработва график за спиране на производството и продажбата на коли с традиционно гориво

16:08 | 10.09.17 г. 9
<p>
	Трафик в Шанхай, Китай. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Трафик в Шанхай, Китай. Снимка: Архив Ройтерс

Китай се присъедини към Франция и Великобритания, обявявайки планове да сложи край на продажбите на бензинови и дизелови автомобили, предаде Асошиейтед прес.

Китайското министерство на промишлеността разработва график за спиране на производството и продажбата на коли с традиционно гориво и ще насърчи развитието на електрическата технология, съобщиха днес държавни медии, цитирайки представител на правителството.

Целева дата не се посочва, но Пекин засилва натиска върху автомобилопроизводителите да ускорят разработването на електромобили.

Китай е най-големият в света пазар по брой продадени автомобили, което придава на всяка промяна в политиката му огромно значение за глобалната индустрия, отбелязва АП. 

Пекин подкрепя електрическите разработки с милиарди долари субсидии за изследвания и стимули за купувачите, но преминава към квотна система, която ще прехвърли финансовата тежест върху автомобилостроителите, информира БТА.

Според предложените квоти електрическите и хибридните бензиново-електрически превозни средства трябва да съставляват 8% от продукцията на всеки автомобилопроизводител догодина, 10% през 2019 година и 12% през 2020 година. Онези, които не успеят да изпълнят целта си, могат да си купуват кредити от конкуренти с излишък.

Освен това Пекин е наредил на държавните енергийни компании да ускорят изграждането на зареждащи станции за електромобили.

През юли Франция и Великобритания обявиха, че до 2040 година ще спрат от продажба бензиновите и дизеловите автомобили като част от усилията за намаляване на замърсяването и въглеродните емисии, допринасящи за глобалното затопляне, припомня АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ми ок нека бе що, ако опраят пробега до 1000км. минимум с едно зареждане което да е по-евтино от газта и електрокарите да струват по 15 бона чисто нови и аз ше си взема едно еко возило, аз вече имам колело, но може и едно такова .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Двигателят с вътрешно горене ще изчезне до 8 години http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=558017&df=773127&dflid=3-dvigatelyat-s-vatreshno-gorene-shte-izchezne-do-8-godiniМоментът на пречупване ще дойде в следващите 2 до 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
http://koli.bghot.com/koli-vodorod.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Преди 17 години колко от енергията, която Китай потребява беше произведена от нещо по-различно от конвенционалните източници?Днес Китай е лидер по инсталирани вятърни турбини, ФВЕЦ и по дял на енергията произведена от тях. За мащабите на потреблението в Китай това как ти се струва като постигнато за 17 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
Achtung
преди 6 години
10-15 години е изключително кратък срок за подобна промяна, без ядрена енергетика е напълно нереалистично дори с хоризонт 30-40 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Ситуацията с производството на ток от нещо си в момента не означава, че ще е такава и за в бъдеще. Не е ли идиотство да си мислиш че е непроменимо за период да речем 10-15 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Неизбежно е, колкото и да не им се вярва и да не им се иска на някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
majnata
преди 6 години
"През юли Франция и Великобритания обявиха, че до 2040 година ще спрат от продажба бензиновите и дизеловите автомобили ..."Китай не посочил целева дата ... сигур към 2140 ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още