IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Банско падат

Заради кредитите, които изплащат, англичани предлагат апартаментите за продажба

16:30 | 10.09.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на имотите в Банско падат драстично в последните месеци. Апартаменти в зимния курорт вече се намират на цени от 250 евро на квадратен метър, съобщи Bulgaria ON AIR. 

Поевтиняването е заради желанието на английските собственици да продават, за да се спасят от високите кредити, които изплащат.

Жилища в големите комплекси в зимния курорт притежават основно руснаци и англичани. И докато руснаците държат на собствеността си и много често идват в България, за да почиват в Банско, англичаните масово вадят имотите си на пазара. Главната причина са високите лихви, които плащат по кредитите си. Бягайки от фалита, те продават на ниски цени.

Има случаи и на 50-60% спад на апартаменти, в зависимост от това дали лицето желае веднага да го продаде или не бърза да го продава.

Българи все още рядко купуват имоти в Банско. Притеснява ги най-вече таксата за поддръжка, която са задължени да плащат всяка година, ако притежават жилище в някой от комплексите.

Паралелно с това обаче брокерите забелязват раздвижване и повишен интерес на пазара към многото изоставени хотели в курорта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 32 rate down comment 3
Ivan961
преди 6 години
Как реши, че живея в панелен блок? Щом искаш да минем към лични нападки, добре. Първо: живея в 600 квадрата къща в Панчарево. Второ: за неуспял човек съм се сдобил с 2 чисто нови автомобила Mercedes E 2016 и Toyota Land Cruiser 2015г. Трето: като казах, че съм обиколил 80% от света говорих за всички континенти, а не знам откъде ти дойде това "белите държави". Четвърто: нещата, които ти писах отдолу са от опит, защото вече 25 години съм строителен предприемач и знам къде отиват хората. Работил съм във всеки от големите градове и знам на къде най-много се емигрира и сам може да се досетиш. За толкова неуспял човек съм много спокоен да ти кажа...да взема да започна да строя панели щот цените им са много високи. Както се вика старата мода се връща може панелите пак да станат хит...много хора само писах за тях. Забравих да ти кажа, БНБ следва политиката на ЕЦБ... нали според теб нашите банки са откъснати от света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 34 rate down comment 2
nix
преди 6 години
Щом си работил в 80% от белите държавите и никъде не си пробил значи нищо не става от теб (не се обиждай, ама да пробваш 80% от белите държави и да те изгонят от всякъде, значи нещо ти има...). Този неуспех веротно те е накарал да се върнеш да се "успоковаш" с наследствения панел, както и че в София постоянно ще идват млади хора от провинцита и ще остават да работят за да надуват цената на панела ти. НСИ обаче казва, че не се случва така...За лихвите, съгласен съм, че въпросът, колко лесно банките отпускат кредит е също основен. Лихваният процент е също много важен, защото оскъпява кредита. И не ми отговори, защо сравнавяш българският финансов пазар с този на Америка и Западните държави... Защо си мислиш, че българските банки (макар и повечето чужди) ще десйтват както на Запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 31 rate down comment 0
Longin
преди 6 години
челси, челси... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 35 rate down comment 2
Ivan961
преди 6 години
Поради това започват и да фалират масово банки в цял свят. Като цяло всичко започва от Америка с падането на Lehman Brothers. Много хора като теб, които нямат представа от пари мислят, че лихвите са движещия фактор за заемите, но това не е така! Това което движи пазара е колко лесно банките отпускат заемите. Давам ти пример с лихвите в България 2007 ( годината на бума) 5-7%, а цените на имотите и продажбите 2 пъти и половина над сегашното ниво. Сега лихвите са 3-5% и по твоята логика трябваше цените, строителството и продажбите сега да са на космическо ниво. Лихвите не са основния фактор, а колко лесно банките отпускат кредити и на колко хора. Точно заради това прекалено лесно и престъпно кредитиране стана миналата криза и беше създаден т.н закон "DoddFrank", който да ограничи и да спре това престъпно кредитиране. Бих те посъветвал много добре да прочетеш този закон, да видиш смисъла му и да разбереш ащо е подкрепен от всички банки в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 34 rate down comment 1
Ivan961
преди 6 години
Виждам, че не разбираш и грам от банкирането,лихви и как се създават пари. Наясно ли си въобще как и защо е започнала предишната криза 2007-2008? Започнала е зареди свръх лесното отпускане на кредит от банките и то на хора, които в нормални условия никога нямаше да получат тези кредити. Това важи за цял свят. Едните хора, на които се отпускат кредита се наричат "prime mortgage lenders", хора с висок доход и добра работа, а другите са "subprime mortgage lenders", хора с нисък социален статус и ниски доходи, за които всяко вдигане на лихвите е катастрофално, защото те изплащат кредит който по своята същност дори не е за тях. Започват да се вдигат лихвите и всички тези subprime веднага изгърмяват с имотите и започват да си продават имотите или банката го взема. И понеже банките са давали повече кредит на тези хора, започват да излизат повече имоти на пазари отколкото има купувачи. Така започва световната криза от изключително лошото кредитиране на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 32 rate down comment 3
Ivan961
преди 6 години
Примерът ми не е погрешен защото съм работил там, обиколил съм 80% от държавите и постоянно контактувам с хора заминали в чужбина. Голяма група от хората които заминават са едни маргинализирани българи. Казваш, че са от малки градчета аз ги наричам села. Българските по-малки градчета са абсолютни селa, 80% от тези градчета са изградени от малки къщи с външни тоалетни. Даваха го и точно това по новините...3/4 от всяко домакинство има външен *** в родното си място. Какви градчета са на външни тоалетни??? Примера който даваш, че почти всеки българин за 2 години в чужбина и става шеф или бизнесмен е много глупав. Започвам по начина ти на писане да разбирам, че и ти си от ниската класа недоволен българин. Говориш като типичен българин, който смята, че ние сме в центъра на Eвропа, на умните сме и най-работливи. Уж всички си правят екзотични снимки за facebook, всички са шефове никой не казва, че е работни, най-умните сме и работливи, а пък в същото време най-бедните в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 0
nix
преди 6 години
Относно ливите - правилно се стресират и да голяма работа е, всъщност играта с ливите е НАЙ-голямата работа, въпреки че ти си извадил тетерчето и отново си направил прости, но ГРЕШНИ сметки. Ефекта е от вдигането на ливите и непредвидим и често съсипва животи на хора, който са вззели кредит, който сега им е възможно да го плащат но след увеличение на ливите много от тх ще понат лека-полека да затъват, докато не стигнат до ЧСИ. Един въпрос: Какво те кара да мислиш, че българските банки имат същата ликвидност и ЕВТИН ресурс, като европейските и американските и защо си мислиш, е тук нещата ще се случват плавно и нормално като на Запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 1
nix
преди 6 години
Наистина много *** и грешен пример си дал за чужбина. Както каваше един много умен човек, всеки сложен казус винаги си има един просто, но ГРЕШЕН отговор :) Така и при тебе... Грешките ти са много:1) Иван не напуска вече село, защото випоските и от най-голмите села към днена дата са от по 10-15 ччовека. Малките села са само от баби и дядовци. А пък селата по цяла Севверна България са направо без млади хора.2) Иван напуска българсите градове масво и 70% отива в чужбина. Другите 30 % учат висше по окръжните градове с университети, след което 90% + напускат България, тъй като не могат да намерят работа по специалността. Да в София намират работа но на малки пари и ОТНОВО след 2-3 г. бягат в чужбина.3) Определено имаш сбъркана представа за чужбина. Иван, ако там бере първите 1-2 години ягоди или след това го правят някакъв шеф във фермата или си намират отново друга работа на която отново рано или късно се идигат ИЛИ си правят собствен бизнес - така са поне 100 % от моите познати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Много елементарно е да се направи справка за разликата в раждаемостта между София и Варна. За 2017 новородените във Варна до момента са около 3000, а за София около 9000. Населението на Варна е около 350 хил., а на София около 1.7 милиона ако включим хората без адресна регистрация живеещи в града. Значи ако раждаемостта в София беше същата като във Варна трябва досега да се се родили около 15 хил. деца, а са родени почти наполовина едва 9000. София е големият град с най-ниска раждаемост на жена в цялата страна и смъртността в София е почти двойно по-голяма от раждамостта. Тъй като вече младите не искат в София сривът е просто неизбежен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 33 rate down comment 2
Ivan961
преди 6 години
Относно лихвите.... всички се стресират се едно ще е голяма работа. Американския говорител на ФЕД изрично каза, че лихвите от преди имотния бум 2001-2007са невъзможни в сегашния свят. Главната причина е, че ако се вдигнат лихвите до 7-8% ще предизвикат нова световна криза. Всички свикнах вече на ниски лихви и лесни пари и високи лихви ще преминат катастрофа. Ако следиш ще видиш, че за 2 години и половината лихвите в Америка са се покачили 0.50% (0.25% на година). Ако следваме тази логика за 4 година ще се покачат с 1% и за 18 години ще станат на 5%... като това е, ако няма сътресения в икономиката. Тази лихва по своето същество отново е ниска, тъй че ще има минимални корекции на пазара на имоти, а дотогава той бавно ще расте. Все пак нека не забравяме и цикъла на имотите 18-20г. Тоест когато Америка вдигне лихвите 5-6% ще се спука балона, нова криза и лихвите ще паднат пак за да съживяват икономиката. Един цикъл от ниски лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още