IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jamba - българският стартъп за връзка между хората с увреждания и работодателите

Идеята е хората със специални потребности да получат не само подкрепа, но и нова квалификация, за да станат конкурентоспособни

16:21 | 11.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според официалната статистика в България има 800 хил. души с увреждания. 80% от тях са в трудоспособна възраст, но само 12 на сто работят. Виждайки тези данни, две млади дами решават, че могат да създадат решение на проблема с безработните хора със специални потребности.

Така през октомври 2016 г. се ражда идеята за Jamba – онлайн платформа, която осъществява връзката между хората с увреждания в България и техните бъдещи работодатели. Тя не е просто онлайн система, а нещо повече – идеята ѝ е да носи нова квалификация на онези, които се нуждаят от нея, имат нужда да натрупат стаж в дадена област и да изучат тънкостите на някой занаят.

„Предлагаме предварителен модул, който се казва Jamba Mixer”, посочва Ива Цолова, съосновател на Jamba, допълвайки, че чрез него се осъществява подготовката на кандидатите. Идеята е да се види какви са уменията и квалификациите на кандидата за работа, а след това те да бъдат доразвити, така че човекът да стане конкурентен на пазара на труда.

По думите на Йоана Колева, съосновател на Jamba, институциите в България подкрепят идеята и предстои сключването на партньорства с част от тях.

От екипа посочват, че се радват на голяма подкрепа и от страна на бизнеса, който е готов да протегне ръка на хората със специални потребности. Въпреки това и кандидатите, и самите организации все още имат някои притеснения.

„Работодателите най-вече се притесняват от „увреждането“ и не знаят как кандидатите ще се справят със задачата“, коментира Янка Трачук, лидер „Подбор на кадри“ в Jamba. От своя страна, хората с увреждания се страхуват как ще бъдат приети. Но ролята на българския стартъп е именно в битката с тези проблеми и преодоляването на бариерата, която се поставя между двете страни. Вижте повече в репортажа на UpDate.

Изминали издания на UpDate гледайте тук

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
SATEN
преди 6 години
УСПЕХ в начинанието на платформата. Дори и само един " смукач" на НОИ по рождение ,да успее да "РАБОТИ "чрез вас е принос за истинските увредени хора ,но със стаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Проблемът с хората с увреждания е не желание или нежелание на работодателите, а факта, че според законите е почти невъзможно да бъдат съкратени или уволнени. Това е причината много фирми да ги избягват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ivanrog
преди 6 години
Кое точно прави тази стартираща компания в стартът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още