IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще определят такса смет по нови правила от 2019 г.

Според БСП промените ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите

14:15 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След бурни дебати депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа „замърсителят плаща“ при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

112 народни представители гласуваха „за“, 38 бяха против, а 33 се въздържаха. 

Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т. е. Промяната да влезе в сила през 2020 г.

От БСП гласуваха „въздържал се“, защото според социалистите новите промени ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите.

„Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, коментира Дора Янкова от левицата. Тя припомни на управляващите, че са обещали да не вдигат налози и добави, че общините изобщо не са готови за промените.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обаче бе категорична, че местната власт трябва да бъде по-гъвкава. „Никой не задължава общинните да приемат само една основа за изчисляване на такса смет, тя може да бъде и комбинация. Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година“, посочи Стоянова.

Опитите да бъде въведен принципът "замърсителят да плаща" започнаха още през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още