IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунците сигнализират, че може да обявят независимост до седмица*

90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение са за независимост, обяви местното правителство

06:15 | 02.10.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон (в средата), заобиколен от членове на кабинета си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон (в средата), заобиколен от членове на кабинета си. Снимка: Ройтерс

Каталунските сепаратистки лидери сигнализираха, че се придвижват към едностранно обявяване на независимост още тази седмица, след като стотици активисти бяха ранени в неделя, тъй като искаха да попречат на испанската полиция да прекрати обявения за незаконен референдум за независимост. 

Каталунският лидер Карлес Пучдемон призова Европейския съюз за подкрепа, като обеща да информира регионалния парламент за резултата от гласуването в идните дни. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания. 

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви късно в неделя премиерът на Каталуния Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от Ройтерс.

„Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, каза още Пучдемон, цитиран от агенцията. „Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия.

Междувременно правителството на Каталуния обяви, че 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде AFP.

Говорителят на правителството Жорди Турул заяви, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост. Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния.

Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

„Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул, цитиран от DPA и БТА.

По време на референдума за каталунската независимост в неделя по време на сблъсъци между активисти и полицаи бяха ранени няколко стотици души.

Според каталунското регионално правителство 761 души са се нуждаели от медицинско лечение, много от тях – заради сблъсъци. Испанското Министерство на вътрешните работи съобщи за единадесет ранени служители, срещу някои са били хвърляни камъни. След спокойното начало на изборния ден служители на националната полиция на Испания и Гражданската гвардия са започнали да конфискуват бюлетини и изборни урни в няколко избирателни секции. В Барселона според очевидци те са използвали гумени палки в поне един случай. 

Около три милиона души отидоха до избирателните секции през деня, но не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция. В неделя сутринта каталунското регионално правителство позволи на избирателите да се преместят в други избирателни секции, ако мястото им на гласуване е затворено. По време на изборите и преброяването организаторите на референдума се сблъскаха и със срив на интернет връзките. В събота служители на властта поеха контрола над центъра за телекомуникации (CTTI) на регионалното правителство.

Испанският конституционен съд обяви вота за независимостта на Каталуния за незаконен. Според решението на съда катулонската регионална полиция (Mossos) трябваше да предотврати провеждането на допитването в училищата и другите обществени институции. Но Mossos не се подчини на заповедта, а въпреки дъждовното време пред секциите се извиваха дълги опашки.

По данни на регионалното правителство повече от 70% от 2300 избирателни секции са били отворени. Испанското Министерство на вътрешните работи съобщи, че националната полиция е закрила повече от 90 избирателни секции.

* Актуализирано в 7,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
А то на евреите това отдавна им е мечта - един мултимилионен град с младоци на къси каишки, а провинцията - широка собственост на 10 фамилии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Той прецедента беше създаден още в Косово. Ползата от подобен конфликт е отрезвяващ и очистваща - малко да се оцафери народа от лицемерните глупости за морал и ценности дето му ръсят разни "бивши" банкерчета от телевизора.."Война" където и да е в България сега може да отключи гнева на хората към политици, правосъдници и кафеви субекти.Къв работен процес!? Ще спре лапангото на Делян Добрев и бра'чедите му? Ми да спира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Invcom
преди 6 години
Истината е много проста, Мадрид прогони Каталуния чрез недалновидната си колониална политика която води последните 20 години. Впрочем София повтаря същата грешка. Никога в периода 1944 - 1989 г. разделението между столица и провинция не е било толкова голямо колкото е в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Да не говорим, че при една евентуална война, масово тия дето сега подскачате, ще сте първите скрили се в мазите и чакащи с надежда войната да свърши бързо. Никой няма полза от такива неща в една държава освен предатели. Ако например в България избухне гражданска война защото откажем на Кърджали да се отделят? Кой ще спечели? Няма да сме нито ние нито хората живеещи в Кърджали! Всички само ще загубим хора, материали, пари, отделно, че това ще наруши работния процес в цялата страна и като капак ще са ни нужни години да се върнем на сегашното положение. А реално без значение от етнос, религия и тн. всички ние сме просто хора желаещи да водим нормален, спокоен живот. И ако същата енергия която вкарвахме в споровете за това кой е по отдавна тук и кой има или няма права я вкарвахме в следенето на политиците и спирането им когато правят простотии то сега щяхме да сме много по напред (например да повдигнем въпроса защо НС не спазва закона и няма дисциплинарно уволнен депутат поради отсъствия?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
И в твоето предложение има един сериозен проблем бюрократите при една война не умират, те са винаги в тилът и са първите които се изнасят ако нещата тръгнат на зле. Пак дребните заблудени хора ще платят цената. Освен това при един такъв конфликт по границата на ЕС докато всички гледат на там и се чудят как да реагират, много по лесно ще се влизат емигранти и терористи през другите граници, а дори и от там. Та каква е ползата за ЕС от подобен конфликт. Да не говорим, че после ще трябва да се вложат много пари за възстановяване на последиците. Освен това създава прецедент, лесен за използване на други места в Европа за създаване на още огнища. Замислете се глобално, малко по далече от носът ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Dies Irae
преди 6 години
Просто е крайно време да се започне една масова децентрализация на общинско, национално и европейско ниво. Хората им писва да плащат данъци и насреща да няма нищо. Нито границите на ЕС се пазят като хората, като пристигнат така наречените "емигранти" веднага застават на хранилката. Големите икономики дърпат нагоре, а малките са в застои или с минимален ръст. Хората искат да живеят спокойно и с трудът си да могат да си позволят базови неща (храна, дом, почивка 1 път в годината, образование, здраве), а не да работят и парите все да не стигат. Всички виждат, че е нужна кардинална промяна в целия модел - *** пример - всички данъкоплатци в България внасят и за ЕС, но каква ни е ползвата? Как точно се подобри състоянието ни последните 10-20 години? Аз лично не виждам голяма разлика. Нито управлението ни е по качествено, нито съдебната система, нито здравеопазването. Единствено, че ако решиш може по лесно да заминеш към Европа (за това ли плащаме данъци? За да можем по лесно да се изнесем?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
или както титана на мисълта Жей Голда вика "Aко Варна се отцепела, София щела да се озъби ".... кат се отцепи Варната ше ми накриват курро в обратна посока, кат гледам Косовото как са се превърнали в Лихтенщайн и Люксембург .... Това е целта на Транснационалния Капитал на глобалистите, всички разцепени на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Преговори и преговори и никакво насилие. ----------------------------------------------------мммм ньет требе си кютек, но това се прай овреме а не вече като каруцата се е обърнала ... Това тряяше тоя Пичкемон да е утрепан още отдавна да за забранили всякакви външни финансирания на такива референдуми, защото е финансирано и подтиквано отвън 100%. Второ също и да разпръснат всичката индустрия на Каталунията по цяла Испания не да ми концентрират всичко в едно и после при един такъв референдум земе че се получи наистина, испанците ше се озъбат ..... Както ние сега пускаме финансирания от Турция, строеж на джамии и допускане на турски имами, турцизиране на хора където изобще не са с турски корени и после отделяне на Румелията и олеле ееееми олеле, то сега е момента да се действа не после "ама без насилие .." .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
А що? Европа има нужда от малко кютек. Бая бюрократи се навъдиха, свикнали да ги храни народу.Идеята за референдума в Каталуния се възроди отново малко след 2007ма, защото се усетиха кой ще плаща масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Абсолютно си прав. За това ЕС трябва да натиска Испания да реши вътрешния си проблем с преговори. Преговори и преговори и никакво насилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още