IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЛВК-Винпром АД

15:25 | 31.07.01 г.
Автор - снимка
Създател
ЛВК-Винпром АД
Петко Матеев изпълнителен директор:
Остаряването на лозовите масиви и връщането на руските пазари са основни проблеми
Какви проблеми срещате?
- Основен проблем за нас, предполагам и за колегите от другите винзаводи в страната е застаряването и амортизацията на лозовите масиви.
През последните 10-15 години средствата отделяни за засяване на млади лозя са нищожни, а и условията за кредитиране в България не насърчават този вид дългосрочна инвестиция, чиято възвръщаемост е гарантирана, но едва на третата или четвъртата година, когато младите лози започват да дават плод.
Създава се ситуация, при която е застрашено бъдещето на винопроизводството в България - един важен отрасъл, който е част от имиджа на страната по света и продължава да бъде важен източник на валутни постъпления. Време е и държавата да поеме част от отговорността за бъдещето на това национално богатство, като създаде условия за отпускане на кредити с преференциален лихвен процент и 5 годишен гратисен период, да освободи от данък върху печалбата средствата, които се инвестират в създаването на нови и подновяването на стари лозови насаждения, както и да се отпускат субсидии за производство на качествени винени сортове грозде.
Друг сериозен проблем за нас е затварянето на пазарите на Русия и страните от ОНД за българските вина. Завръщането на огромният Руски пазар е е наша много важна цел, но въпреки постоянните усилия от наша страна, разговори и срещи с представители на големи търговски организации, проявяващи нескрит интерес към нашата продукция - проблемите и пречките за успешния бизнес с Русия остават на междудържавно равнище.
Каква е дивидентна политика на компанията?
- След приватизацията си през 1997 г. ЛВК-Винпром АД е изплащал дивидент само за финансовата 1999 г. в размер на 0.10 лв. на акция с номинал 1 лв. Това не се дължи на лоши финансови резултати през изминалите години, а е последователна политика, следвана от мениджмънта на фирмата, подкрепяна и от акционерите на "ЛВК-Винпром" АД за инвестиране на печалбата в обновяване на техниката и достигане на световните стандарти на винопроизводство. Така през периода 1996 - 1998 г. старото и морално амортизирано оборудване беше подменено изцяло с модерна австрийска и италианска техника. В момента ЛВК-Винпром АД разполага с техника на световно ниво и усилията ни са насочени изцяло към инвестиции в лозарството, като намеренията ни са да създадем нови масиви с висококачествени винени сортове грозде.



ЛВК-Винпром успя да пренасочи пазарите си
През 1976 г. се създава "Лозаро – Винарски Комплекс" – гр. Търговище. Въз основа на Разпореждане на Министерски съвет от 17.03.1994 г. ДФ "Лозаро Винарски Комплекс" – гр. Търговище се преобразува в еднолично дружество с ограничено отговорност "ЛВК – Търговище" ЕООД и в последствие"ЛВК – Винпром" ЕООД. Дружеството е в челната тройка на производителите на бели вина в страната и е сред модерно оборудваните ни винарни, предлагащи високо качество на продукцията.
С решение на ОСА проведено в началото на м. юни акционерите на "ЛВК-Винпром" АД упълномощиха Съвета на директорите да подготви емитиране на облигационен заем в размер на 2 000 000 лв. Целта е със средствата на този облигационен заем да се финансира кампанията по изкупуване на винено грозде от реколта 2001. Дружеството е отворено за новите предизикателства, които предлага българският капиталов пазар и приема тази емисия, като естествена последица от развитието на този пазар обусловена от подходящия кредитен портфейл на дружеството.
Параметри на облигационната емисия:
Емисията е предназначена само за институционални инвеститори
Обем на емисията: 2 000 000 лв.
Матуритет на емисията: 11 месеца
Вид на облигациите: безналични, поименни, неконвертируеми, лихвоносни,
свободно прехвърляеми
Номинал: 100 лв.
Емисионна стойност: 100 лв.
Лихва 10% на годишна база
Дата на емисията: 1 октомври 2001
Падеж на емисията: 30 август 2002
Момент на плащане на лихвите: на датата на падежа на емисията
Мениджър на емисията: Елана АД

"ЛВК–Винпром" АД, гр. Търговище е предоставило за обезпечаване на банков кредит от "БНП–Париба (България)" АД в размер на 2 000 000 лева дружеството е учредило залози върху:
стоки в процес на оборот и обработка (цялото количество закупено грозде и получените в процеса на неговата преработка междинни продукти, включително крайният продукт – нестабилизирано младо вино) на стойност 2 000 000 лева;
всички бъдещи вземания в размер на USD 639 000 на "ЛВК–Винпром" АД, гр. Търговище от фирма "Грейп Ту Уайн" Ltd. (Великобритания), възникнали преди и по време на договора за кредит, съгласно отделен Договор за залог на бъдещи вземания;
необременените с други заложни права машини, на стойност 423 000 лева, съгласно отделен Договор за залог на машини и съоръжения. Кредитът е с падеж 15.09.2001г.
За обезпечаване на банков кредит от "Хипоферайнсбанк" АД в размер на 5 000 000 лева
(с падеж 27.02.2002 г. и получаване през 2000 г.) дружеството е учредило залози върху:
ДМА – машини и съоръжения на стойност 829 254 лева;
наливни вина (бели и червени) на стойност 5 321 000 лева.
Основни други задължения на дружаството са към:
Вулкаскот- Австрия за 401,5 хил. лв. с дата на възникване 3.07.2000 г.; Задължение към Кемкоинтернешънъл за 319,5 хил. лв. възникнало в края на 1996 г., към Винпромсервиз с. Надарево, възникнало през 2000 г. и в размер на 208,8 хил. лв.
Най-много вземания дружеството има от Марчин-Полша, за 408,4 лв. и ЕТ "Матеев -син- Ст. Матеев" Варна, което е за 242,9 хил. лв. Това е фирма на сина на изпълнителния директор, която има изключителните права за разпространение на продуктите на винпрома във Варна, същите права за София има зетя на Петко Матеев.

Общо задълженията към доставчици възлизат на 2 830 хил. лв. към 31.12.2000 г., а към банки на 7 938 хил. лв.
Общо краткосрочните вземания са за 13 549 хил. лв., докато краткосрочните задължения са за 12 159 и се увеличават с 50% спрямо 1999 г.

Най-голям дял в производството на предприятието имат висококачествените трапезни вина с 72.15%, следвани от пенливите вина с 10.77%, водката с 9.27%, ракии с 3.71%, вермути с 2.7%, джин с 1.33% и други с 0.07%.
Продуктите на винпрома са със запазено качество, което привлича клиентите, които предпочитат висококачествените бели вина "Траминер от Търговище","Шардоне от Търговище", "Мускат от Търговище", както и червените вина Каберне Совиньон - резерва 1998 и Мерло - резерва 1998 г. не бива да пропускаме популярното трапезно вино Eselsmilch (Магарешко мляко), което вече се предлага и в 3 литрови опаковки "bag in box" - които са много популярни в страните от ЕС, тъй като са удобни и практични - главните им преимущества са, че запазват качествата на виното в продължение на 2 месеца след отварянето им, както и че са по-евтини в сравнение с цената на 4 бутилки от 0.75 л. от същото вино.
Произвежданата от ЛВК-Винпром АД специална Водка от Търговище в момента изживява нов бум на популярност, след като българският потребител се напати от алкохол с неизвестен произход и се убеди, че зад примамливо ниската цена на даден продукт се крие съмнително качество.
На добър прием от клиентите се радват и Търговищката Мускатова ракия, както и 3 и 5 годишото Мускатово бренди.

През следващите години политиката на "ЛВК–Винпром" АД ще бъде насочена върху вътрешния пазар, където се пласира основната част от продукцията. В програмата за развитие на компанията за следващите години се предвижда и частично възстановяване на позицията на външните пазари. В тази връзка се водят преговори с потенциални клиенти.
Мениджмънта на компанията ще разчита отново на високо качество на своята продукция, и на модерна технология за преработка, които се оказаха ключови за успеха до момента.
"ЛВК–Винпром" АД предвижда набиране на все по-голяма част от необходимия финансов ресурс чрез дълговите пазари – както у нас, така и в чужбина.
По отношение на снабдяването със грозде, се проучват редица възможности, като една от тях е закупуване на собствени лоза с помощта на програма "SAPARD" и фонд "Земеделие".
За следващите 3 години се очаква увеличение на приходите средно с 9% годишно.
До 1997 г. "ЛВК–Винпром" АД изнася около 70–75% от продукцията си за страните от ОНД и само 25–30% на вътрешния пазар. Икономическата и политическа конюнктура принуждават дружеството да прекрати износа към тези страни и да се преориентира към други пазари.
След 1997 г. основните усилия на мениджмънта на "ЛВК–Винпром" АД се насочват към намиране на нови пазари за пласиране на готовата продукция. Дружеството пренасочва по–голямата част от продажбите си към вътрешния пазар, където в момента успява да пласира около 80–85% от общото си производство. За последните три години промяна в пазарите на дружеството няма. Основно продукцията се пласира на вътрешния пазар (84%), и в по–малка част в Германия, Полша, Виетнам, Швеция, Англия, Дания, САЩ, Беларус (общо износ – 16%). Най-големите дистрибутори са ЕТ Холидей-Силвия Неделчева, ПОП Комерс ООД, ЕТ Далия-Иван Чекелов и МЕИК-98 ЕООД.
Основни конкуренти на фирмата са ЛВК "Гъмза" Сухиндол, "Винекс Славянци" АД, "Винпром–Русе" АД, "Винекс" АД – Преслав, "Винпром–Шумен" АД
В дружеството работят 288 души, докато през 1998 г. са били 395.
Доскоро дружеството се търгуваше на БФБ-София, като за целия период средната цена на една акция е била 5 лв. при 3 582 изтъргувани акции. С решение на ДКЦК от 20 юни 2001 г. предприятието е отписано от регистъра на публичните дружества.






Отрасъл: Хранително-вкусова промишленост
Седалище: гр. Търговище, бул. "29 януари" № 8
тел: 0601 2 47 51
факс: 0601 2 42 06
e-mail: manager@lvk-vinprom.com
http:// www. lvk-vinprom.com

Съвет на Директорите:

1. Христо Друмев - председател пртежава 0.85% от акциите на дружеството (също генерален директор на НДК)
2. Петко Матеев - изп. Директор притежава 3% от акциите
3. Йордан Бонев - член

Акционери:
РМД "Винпром Търговище 96" АД - 27,3 %
Холдинг Кооп Юг АД - 27,1 %
Българска Холдингова Компания АД - 18,0 %
Вулкаскот - Австрия - 8,2 %
Други - 19,4 %



инж. Петко Стефанов Матеев

Роден е на 23.06.1948 г. в Плевен
Средно образование: - Техникум по индустриална химия, гр. Русе
Висше образование: - ВИХВП, гр. Пловдив
Работил:
От 1973 г. Винпром "Магура" - с. Рабиша - Технолог, Гл. Шампанист, Производствен директор.
От 1976 г. "ЛВК-Винпром" Търговище - Началник на Шампански цех, Изп. Директор
От 1986 до 1990 гр. Кабул - Афганистан - съветник на Министъра на хранително-вкусовата промишленост на Афганистан.
Женен, с 2 деца, 2 внучета
Президент на ПФК "Светкавица 1922" АД - Търговище


Балансови данни (в хил. BGN)
1997 1998 1999 2000
Дълготрайни активи 5 298 5 978 5 352 5 455
Краткотрайни активи 9 429 10 124 10 236 13 549
Парични средства 858 574 442 473
Сума на актива 14 726 16 102 15 588 19 004
Основен капитал 168 168 168 168
Резултат от текущия период 797 38 196 188
Резерви 2 490 2 461 3 278 3 255
Собствен капитал 3 455 4 884 5 201 5 384
Дългосрочни пасиви 85 968 971 1 051
Краткосрочни пасиви 10 759 9 911 8 994 12 159

Данни от отчета за приходите и разходите (в хил. BGN)
1997 1998 1999 2000
Нетни приходи от продажби 13 503 13 595 17 754 15 496
Общо приходи 20 693 20 958 18 807 19 014
Разходи за материали 12 875 8 028 9 844 12 083
Разходи за персонал 1 822 2 100 1 941 979
Разходи за амортизация 128 890 997 918
Общо разходи 19 370 20 843 18 388 18 612

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още