IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африка планира да построи най-големия язовир в света

Надеждите са съоръжението да увеличи електроснабдяването в Африка с една трета

16:30 | 21.04.08 г.
Африка планира да построи най-големия язовир в света

В Лондон се обсъжда план за построяването на най-големия и най-мощен язовир в света в Африка, съобщава BBC. Финансисти и африкански политици ще търсят финансиране на проекта Гранд Инга, чиято стойност е 80 млрд. долара.

Централата в Демократична република Конго би генерирала два пъти повече енергия от китайския хидроенергиен комплекс "Трите клисури". Надеждите са бъдещият язовир да увеличи електроснабдяването в Африка с една трета, но противниците на проекта твърдят, че той няма да помогне на най-бедните африканци без електричество.

Световният енергиен съвет, който провежда двудневно заседание в Лондон, смята, че проектът ще увеличи електроснабдяването на континента с до 30%. Енергията ще се подава към други държави чрез гигантска нова разпределителна система до Египет на север, Нигерия на запад и към Южна Африка.

За да може да започне строителството през 2012 г., както е планирано, СЕС търси финансиране за предварителни проучвания възможно най-скоро.

Гранд Инга ще бъде построен на река Конго до две вече съществуващи хидроенергийни мощности и се очаква да бъде пуснат в действие между 2020 и 2025 г.

Проектът включва 205-метрова язовирна стена, резервоар с дължина 15 километра и централа с годишен производствен капацитет 320 тераватчаса.

Идеята за подобен проект съществува още от 80-години, но заради политическото напрежение в Конго е бил изоставен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още