IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство иска нова сграда за НАП с участието на ИПК Родина

Според МФ новото строителство ще излезе по-евтино от ремонта на съществуващата сграда, а ИПК Родина като акционер ще осигури инвестиции

16:29 | 31.03.09 г.
Финансовото министерство иска нова сграда за НАП с участието на ИПК Родина

Министерството на финансите ще предложи на правителството да бъде построена нова сграда за Националната агенция за приходите (НАП) на мястото на недовършената сграда на бул. „Цариградско шосе“ срещу Окръжна болница в София, като строителството бъде извършено от акционерно дружество между МФ и ИПК „Родина“. Това съобщи на пресконференция днес главният секретар на МФ Росен Асенов, цитиран от БТА.

Той посочи, че при вариант за строителство на нова сграда за НАП министерството трябва да създаде акционерно дружество с ИПК "Родина", защото комбинатът притежава 74% от терена, върху който се намира сградата на НАП, а агенцията е собственик само на останалите 26%.

Според ръководството на МФ новото строителство ще излезе по-евтино от ремонта на съществуващата сграда, а ИПК "Родина" като акционер ще осигури инвестиции.

Намерението на МФ е да се създаде акционерно дружество между него и ИПК „Родина“, които да имат по 50% дялово участие, поясни Асенов. Министерството ще участва в акционерното дружество с 4 свои имота - сградите на НАП на бул. „Дондуков“, на ул. „6 септември“, на ул. „Аксаков“ и със своите 24% от терена на бул. „Цариградско шосе“, а ИПК „Родина“ ще апортира своята собственост върху терена и ще доплати сума до изравняване на стойността на акциите.

Асенов посочи, че причината това предложение да бъде направено сега - в края на мандата на това правителство, е, че НАП има нужда от нова сграда и че агенцията ще продължи да функционира и след изборите. Обсъдили сме и варианти с бюджетни пари да започнем нова тръжна процедура за ремонт на съществуващата сграда, но в сегашните условия е немислимо да отделим още около 50 млн. евро, добави той.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Гавраил Забуртов отбеляза, че през 2008 г. процедурата по избор на строител е прекратена, защото и най-ниската предложена цена е надвишавала предвидения от правителството бюджет с 22 млн. евро.

Необходимостта от сграда не е отпаднала, каза той. Искаме 12-те офиса, които са на територията на столицата, плюс сградата на Централното управление и дирекциите от София област, да бъдат събрани на едно място, добави Забуртов. Той уточни, че в новата сграда се предвижда да работят около 2 500 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още