IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И да има „Бургас-Александруполис“, може да няма петрол за него

Оценката е на една от руските компании с дял в проекта, за който България още мисли

11:51 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
И да има „Бургас-Александруполис“, може да няма петрол за него

Не е сигурно, че ще има достатъчно петрол за запълването на петролопровода „Бургас-Александруполис“. Това е написал още през септември миналата година шефът на руската компания „Транснефт“ Николай Токарев в писмо до вицепремиера на Русия Игор Сечин, съобщава днес вестник „Ведомости“.

„Транснефт“ е една от трите руски компании (освен „Роснефт“ и „Газпром нефт“), които участват с общ дял от 51% в компанията оператор на петролопровода „Транс-Болкан Пайплайн“.

Делът в проекта на българската страна (в лицето на Министерството на финансите) и на Гърция е по 24,5%.

Според първоначалните разчети петролопроводът ще бъде с дължина 280 км и с годишен капацитет от 35 млн. т нефт. Стойността му, по изчисления на руската страна, ще е 1-1,5 млрд. евро.

Според руския вестник шефът на държавната петролна фирма моли вицепремиера да нареди да се направят проучвания в кратки срокове, за да бъдат представени конкретни предложения за гарантиране на доставките на суровина за нефтопровода „Бургас-Александруполис“, тъй като Русия е решила да участва и в турския проект за нефтопровод „Самсун-Джейхан“ - за който също ще трябва да се осигури суровина.

Неофициално от руското Министерство на енергетиката в тази връзка са казали само, че Русия продължава да чака решението на България за строителството на петролопровода.

Още в края на миналата година премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще вземе окончателно решение по въпроса след извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Прессекретарят на премиера на Русия е казал в отговор на въпрос на „Ведомости“: „Всички наши проекти за пренос на горива са икономически целесъобразни. Не смятаме, че петролопроводите „Бургас-Александруполис“ и „Самсун-Джейхан“ са конкуриращи се или взаимноизключващи се“.

От руския вестник посочват в края на материала си, че от „Транснефт“ не са пожелали официално да коментират цитираното от „Ведомости“ писмо, а представител на петролната фирма е нарекъл съдържанието на писмото „фантазии“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още