IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абсент – забранената напитка на безумците

Какво представлява абсентът? Кога е направен за първи път, защо е забранен и какви легенди се носят за него през историята до наши дни

10:30 | 08.09.09 г. 1
Абсент – забранената напитка на безумците
О, болезнени и сладостни времена: безумният Ван Гог, нещастният Тулуз Лотрек, гениалното момче Артюр Рембо – и малка стъклена чашка с мътнозелена течност. Течността е абсент. Дяволски горчива настойка от пелин, от 40 до 75 градуса, откриваща третото око на човека, ако се вярва на поетическите фантазии.
 
Абсентът е бил забранен за употреба във Франция и САЩ на превала между 19. и 20. век Хората, които пиели абсент, изглеждали много зле – разсеян поглед, нервност, граничеща с истерия. Защо? Работата е в това, че в състава на абсента влиза туйон. Тази субстанция не е напълно изучена, но се предполага, че именно тя притежава наркотичното свойство, „пробуждащо” третото око. Ако се прекали с дозата, човек не само пада под масата, но и изпада в конвулсии и загубва съзнание. Колкото и да е странно, абсентът не е забранен в Русия, Чехия и Швейцария. Историците казват, че абсент се пие много отдавна.
 
Още древните египтяни са познавали и ценили настойката от пелин, заради полезните свойства, които притежава. Хипократ съветвал тя да се приема при гръдни заболявания, ревматизъм, жълтеница, анемия. Разбира се, не може да се сравнява съвременният абсент с египетската настойка. В днешното питие влизат екстракти от фенхел, маточина, анасон. За да могат етеричните масла да се съхраняват в разтворен вид, е необходима висока концентрация на спирт -75 градуса. Сега абсентът е от разгорещяващите силни спиртни напитки, а преди години..... Всъщност той отдавна се е стремил към този статус.
 
Purl, с който са се глезели английските Тюдори, представлява бира с настойка от пелин. В град Кювие, Швейцария, мадам Хенриод изготвила лечебно питие и влязла в историята като прародителка на съвременния абсент. Има спор между мадам Хенриод и доктор Пиер Ординер за първенството на създаването на питието, но това не е толкова интересно. По-важно е това, което е направил с рецептата някой си Анри –Луи Перно. Като предприемчив човек, той направил малък завод за производство на абсент. Едва по-късно се създава абсентът, в който анасоновата нота става водеща, изтласквайки пелина. За придаване на напитката на наистина упоителен колорит, започнали да я боядисват с хлорофил. Ето откъде е този отровноизумруден цвят, толкова подходящ за третото око.
 
Абсентът и Перно пожънали лаврите на популярността, когато френската аристокрация оценила напитката. Триумфът на абсента в Европа започнал. А продажбите на вино паднали със 70 %. Абсентът – евтин, необикновен и модерен, заел главата, ума и сърцето на публиката. Господин Перно бил забравен.
 
Днес абсентът е забранен. Но не са изчезнали ручейчетата абсент, струящи по тайните места за пиене в Европа. И така, ние не сме „за” абсента, не сме и „против”. Ние сме за новите емоции и усещания. И за това, да си губим главите само по любимите, а да се опияняваме само от целувки.
 
Как да се пие абсент?
Отначало трябва да се отбележи, че абсентът е доста горчива напитка. Особено тази, която се продава в магазина. Ако си я направиш сам, няма да е толкова горчива. Традиционно в абсента наливат хладна вода през бучка захар, поставена на специална надупчена дървена лъжица. Водата разтваря захарта, която се смесва с абсента. Сладката вода помага да се скрие горчивият вкус. Съществува мнение, че сладката вода е катализатор за действието на туйона. Когато водата се смесва с абсента, напитката помътнява и се получава бял цвят с оттенъци на жълто и зелено. Този ефект е получил името louche. Помътняването се дължи на това, че разреденият с вода спирт не е в състояние да удържи етеричните масла, съдържащи се в абсента, и те изпадат от него. Най-доброто съотношение за разреждане с вода на абсента е 5 части вода към 1 част абсент. Да се превъзмогне горчивият вкус на абсента помага резенче лимон.
 
Начини за употреба
 
Френски
Налива се в стъклена чаша една част абсент. Поставя се на края на чашата специална надупчена лъжица. На нея се слага бучка захар. Наливат се в чашата 3 части вода през захарта така, че тя да се разтопи. Полученият сироп се смесва с абсента.
 
Чешки
Върху нагрята метална лъжица с отвори се поставя бучка захар. Лъжицата се поставя върху чаша и отгоре се налива абсент. Получава се смес от разтопена захар и леко затоплен абсент.
Налива се в бокал една част абсент. Топва се мокра лъжица в захар или върху нея се слага бучка захар. Може да се потопи лъжицата със захарта в абсента. Може абсент да се налее в лъжицата със захарта. Запалва се захарта, напоена със спирт, и се накапва полученият карамел в абсента. След това се разрежда с три части вода. Този способ е опасен с това, че абсентът в чашата може да се запали, така че трябва по-внимателно да се изпълнява.
 
Руски
Прави се захарен сироп, като се смесват захар и вода. След това абсентът се разрежда със захарния сироп. Това е най-простият и ефективен начин за смекчаване на вкуса на абсента.
Може да се пие абсент в чист вид, силно охладен. Количеството е 30 грама.
 
Коктейл „Желание”
Приготвя се на основата на любимата напитка на френската бохема – абсент.
 
Съставки:
25 гр. абсент, 50 гр прясно изстискан сок от лайм. Коктейлът трябва внимателно да се смеси, за да се превърне 75 – градусовата настойка в дамско питие.
 
Коктейл „Бомба”
Ефектът наподобява вече познатата Текила - бум, но съставките в дадения случай не са евтини. Смесват се :
25 гр абсент и 25 гр коняк Henessy V.S.O.P.
Цветът на получената напитка не е привлекателен, но ефектът е поразителен, затова немците ласкаво я наричат ”атомна бомба”.
 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vessto74
преди 5 месеца
Не е забранен в Русия... Те там са ок да пускат бомби върху детски градини, че един абсент ще им се опре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още