IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По 2 лота от магистралите „Струма“ и „Марица“ ще си търсят строители наесен

През септември ще започнат и процедури за изграждане на пътищата Кърджали-Подкова, Мездра-Ботевград и Софийски околовръстен път - Гара Яна

16:10 | 16.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
По 2 лота от магистралите „Струма“ и „Марица“ ще си търсят строители наесен

Процедури по изграждане на седем нови пътни отсечки ще започнат по оперативната програма „Транспорт“ от септември, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сред тях са търговете за два лота от магистрала „Струма“, два от магистрала „Марица“, както и за пътищата Кърджали-Подкова, Мездра-Ботевград и Софийски околовръстен път - Гара Яна (Лот 0 на АМ Хемус). До април 2011 г. трябва да бъдат подписани договорите за строителство на посочените участъци. Това е съобщил министър Росен Плевнелиев след завръщането си от Брюксел.

Данните към момента показват, че заедно трите лота на магистрала „Тракия“ са 23% изпълнение на програма „Транспорт“, докато по програмата „Регионално развитие“ има 45% усвояване на европейските средства.

Като цяло разплащанията по оперативните програми обаче все още са малко, като по-рано днес министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев обеща до дни разплатените суми да стигнат 1 млрд. евро.

В резултат на променените процедури подходът в работата и организираните в Агенция „Пътна инфраструктура“ търгове за пътни отсечки, финансирани по програмата „Регионално развитие“, са спестени над 60 млн. лева, посочва Плевнелиев. Това по думите му позволява предсрочно да започне строителството на околовръстния път в София в частта от бул. „Симеоновско шосе“ до кв. Младост- 4.

Според него ситуацията около временното преустановяване на работата по пътни проекти по програмата "Транзитни пътища"-5 и Световната банка не е толкова страшна, колкото е представена в последните дни. Росен Плевнелиев е посочил, че решението на Световната банка все още не е окончателно и в момента се водят преговори с банката за част от сумата по програмата.

До момента МРРБ е погасило към строителните фирми 147 млн. лева по споразумението с тях и вече разплаща общо 139 млн. лева чрез Българската банка за развитие. Министърът е посочил значимостта на проблема с отсъствието на готови проекти. Той е добавил, че се водят разговори със Световната банка за подпомагане на този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Вече знаем обичайните заподозрени - Трейс, ГБС, ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още