IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на едро на бутилираното олио скочи с 34% от началото на годината

Цената на едро на пакетираната захар обаче остава непроменена за същия период

15:26 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на едро на бутилираното олио скочи с 34% от началото на годината

Цената на едро в страната на олиото в бутилки от 1 литър е скочила спрямо началото на годината с 34%, сочат изнесени днес данни от Софийската стокова борса (ССБ). Докато през януари бутилка олио от 1 л по цени на едро е струвала средно 1,51 лв., то сега цената й е 2,03 лв*.

Цената на едро на маслодайния слънчоглед у нас (а и в Европа) бележи за периода от началото на годината досега приблизително същия ръст, т.е. докато през януари са се сключвали сделки за слънчоглед при 550 лв./т, то към момента в страната той се търгува при около 740 лв./т.

Цената на суровото олио в световен мащаб също расте, което зависи както от търсеното и предлаганото, така и от цената на маслодайния слънчоглед. Котировките на суровото олио на борсата в Ротердам към днешна дата достигнаха 1400 долара/т, което представлява скок от 44% спрямо началото на годината.

Друга основна хранителна стока обаче – захарта, почти не е променила цената си на едро у нас за последните месеци. Както в началото на годината, и сега цените на едро в страната на пакетираната захар от 1 кг са средно 1,1-1,2 лв./кг.

В същото време котироките на захарта на борсата в Лондон бележат ръст спрямо началото на годината с около 9%, като към днешна дата са 776 долара/т. През периода от март до септември обаче имаше спад на цените на захарта на международните борси, за кратко дори под 500 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още