IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха 748 незаконни постройки край язовирите в страната

Издадените заповеди за забрана за ползване и за спиране на строителството влизат в сила веднага, протоколите за събаряне не са окончателни

13:03 | 01.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>Росен Плевнелиев и Нона Караджова. Снимка: БТА</p>

Росен Плевнелиев и Нона Караджова. Снимка: БТА

При проверката на 52 от общо 53 язовира в страната, край които има 1470 строителни обекта, бе установено, че 748 от тях са незаконни. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Проверката започна преди около три месеца и приключи в края на миналата година, като сега се обобщават резултатите.

Плевнелиев посочи още, че при проверките са издадени и общо 241 забрани за ползване на обектите и 43 заповеди за спиране на строителството. „Топ класацията на нарушителите се води от язовир Ивайловград“, отбеляза министърът. При него от 195 проверени обекта за 169 са издадени констативни протоколи за събаряне. Издадени са и 87 забрани за ползване на съответната постройка.

На второ място по брой незаконни постройки е язовир Кърджали. От 159 обекта по предварителни данни на събаряне подлежат 130. За 80 обекта на язовира са издадени забрани за ползване.

При язовир Искър, който е на трето място по брой незаконни обекти, от общо 329 сгради 103 са с протоколи за премахване, а 3 са със забрана за ползване. Министърът обърна внимание, че незаконните постройки са почти изцяло концентрирани в Южна България. Той посочи, че издадените заповеди за забрана за ползване и за спиране на строителството влизат в сила веднага. Издадените констативни протоколи за събаряне обаче не са окончателни.

От февруари до април собствениците на незаконните постройки биха могли евентуално да представят допълнителни документи, които удостоверяват законността на дадена постройка, така че окончателните данни за незаконните постройки и издаването на заповедите за събарянето им ще бъдат дадени през май.

Екоминистърът Нона Караджова коментира, че по време на проверките е установено, че има законни постройки в "чашките" на някои язовири. Това строителство сега не е разрешено, но до 2003 г. е имало законови "вратички" такива постройки да бъдат узаконени. От думите на шефа на дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) Мария Гечева стана ясно, че ДНСК няма правна възможност да обяви, че тези постройки са в нарушение. По сега действащото законодателство може само да се провери дали се спазват съответните санитарно-хигиенни изисквания за изхвърляне на отпадните води и да се дадат предписания при констатирани нарушения.

Относно откритите 33 нерегламентирани сметища от строителни материали край язовирите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са дали предписание за тяхното отстраняване, което е грижа на кметовете.

От МОСВ увериха, че няма опасност за замърсяване на питейната вода при изхвърляне на отпадни води от постройките в "чашките" на язовирите. Един от язовирите, при който има законно застрояване в самата "чашка" (крайбрежната част, която може да бъде залята от водата) е язовир Кокаляне, който е резервен за водоснабдяването на София.

Открити са и девет случая, при които не е учредена сантарно-охранителна зона край язовири за питейна вода или зоната няма съответната ограда и обозначения. За целта са дадени предписания на собствениците на язовирите („Язовири и каскади“, „Напоителни системи“ и други.) Самото учредяване трае около година, тъй като е свързано с устройствения план на дадения район.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Кога багерите ще бутат палатите край язовирие а не само бараките на хората. Да отбележа че там достъпа е забранен и само може да се сетите къде отва канализацията на тези палати. Точно така в чешмите. Законите не важат за тези които ги пишат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Кога ще премахнете поне едно незаконно *** гето, господин министър? Кога ще санкционирате някого заради незаконните сметища край тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още