IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел алармира, че ЕС губи надпреварата за конкурентоспособност

Само в четири от 27-те страни в ЕС иновациите все още са от световна класа

18:21 | 01.02.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: www.sxc.hu</p>

Снимка: www.sxc.hu

Европейският съюз (ЕС) се бори да догони САЩ и Япония в надпреварата за конкурентоспособност на икономиките и усеща все повече заплахата от развиващи се пазари като Индия, Бразилия и Китай.

Това предупреди еврокомисарят по научните изследвания и иновациите Мойра Гийгън-Куин, цитирана от DPA. Тя алармира за изоставането на ЕС при иновациите в науката и промишлеността преди началото на срещата на върха на министрите от ЕС този петък.

За да даде тласък на затруднената европейска икономика, Европейската комисия призова за мерки, чрез които да се насърчат частните инвестиции и участието на бизнеса в прилагането на научните резултати.

Сред основните теми, които ще се обсъждат на срещата на върха в Брюксел в петък, ще са политиката за иновации на ЕС, както и енергетиката, икономическите реформи и кризата в Египет.

Мойра Гийгън-Куин посочи, че целта й е да насърчи страните от ЕС към действие, като се поставят точно изоставащите правителства в центъра на внимание.

Нейният доклад показва, че едва в четири от 27-те страни в ЕС - Швеция, Дания, Финландия и Германия, иновациите са от световна класа.

Австрия, Белия, Кипър, Естония, Франция, Ирландия, Люксембург, Холандия, Словения и Великобритания са посочени като страни, където иновациите са близо до средното за ЕС равнище.

Всички изоставащи по този критерий страни са от Централно, Източна и Южна Европа, в това число Полша, Италия, Испания и Унгария, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Класацията е изготвена чрез събиране на показатели като процентен дял на завършващите университет, разходи за научно-изследователска и развойна дейност или брой на регистрираните патенти.

Предупреждението на Европейската комисия бе направено, след като миналата седмица американският президент Барак Обама призова за създаване на работни места и растеж в САЩ чрез научни открития и иновации.

Според Гийгън-Куин пътят на ЕС към подобряване на конкурентоспособността ще бъде труден, като дава за пример САЩ, които изпреварват европейските страни по десет от общо 12-те показателя за измерване на конкурентоспособността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Ами ще изостава ЕС като за нещо сравнително просто като общ патент не можаха да се разберат. Щото все някоя страна си намира основание да дръпне чергата към себе си и да развали общата политика. Еле пък като става въпрос за език - френците са направо за бесене с твърдоглавия си и криворазбран национализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
hellwitch
преди 13 години
Не е точно така.Проблема е в липсата на такова нещо като икономика на ЕС. Все още отделните държавни икономики са доста изолирани. Няма общ подход в развитието. ИТ сектора е пример за това. Как може да няма читава технологична компания в целия ЕС.За да има общ просперитет трябва много по-голяма интеграция. Не само обща валута (която все още не е обща), но и обща финансова политика, официален език, (20+ официални езици е голяма глупост). Трябва да се засили федеративността, като се намалят бюрократите в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
stoian777
преди 13 години
Европейския съюз в това си състояние е обречен и изживява последните си дни. Не може едни да са господари, а други като България да сме роби и послушници. Та колко наказания отнесохме направо не ми се говори. Най- лошото е, че западните ни господари се правят, че нищо уж незнаели, а после като разбрали ни наказват СПРАВЕДЛИВО. Всичко е една долна и гнусна лъжа и ето това убива ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
aristotel
преди 13 години
ЕВРОПА изоставяла. ЕСТЕСТВЕНО. КОЙ харчи и налага УБИЙСТВЕНИ изисквания за ОКОЛНАТА СРЕДА - Европа. КОИ са най големите замърсители - САЩ и КИТАЙ. ТАКА, че това е ЛОГИЧНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още