IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще правят независима експертиза за строителството на магистрала Тракия

При всеки голям инфраструктурен проект строителите са задължени да влагат качествени материали, заяви министър Росен Плевнелиев

12:28 | 16.03.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Ще правят независима експертиза за строителството на магистрала Тракия

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи преди началото на заседанието на Министерския съвет, че днес е разпоредил да се извърши независима експертиза на действията на всички участници в процеса на строителството на магистрала "Тракия".

Той коментира това по повод обвиненията на социалистите, че част от аутобана се строи върху пепел. В основата на 32-километровия участък от Стара Загора до Нова Загора се полага отпадъчна пепел от въглищни мини, вместо качествен инертен материал, твърди опозицията.

Росен Плевнелиев заяви, че вече не се съмнява в това, че партизанската война е започнала, съобщи БТА. „Предизборната война, която очевидно вече е партизанска, е със всякакви средства - с пепел, с прах, с всичко в очите“, допълни министърът.

„Няма как да подам оставка, след като съм ускорил Люлин, след като строим Тракия и след като вървят тръжните процедури за Марица и за Струма, след като ние като правителство ще направим толкова, колкото за 20 години направиха предишните други правителства“, коментира той.

Плевнелиев припомни, че при всеки голям инфраструктурен проект е предвидено по договор задължението на строителите да влагат качествени материали и това се документира с изследвания и анализи. Освен това има възложител, чиято задача е да проверява анализите, както и надзорна компания, която е постоянно на обекта и трябва да гарантира за качеството на вложените материали.

Според министъра нито една от тези институции, включително и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е правила проверки, не е сигнализирала по време на работата по Тракия за проблеми с технологиите и вложените материали.

Плевнелиев съобщи, че всички анализи още днес ще бъдат публикувани на страницата на пътната агенция. Той отбеляза, че докладът, на който БСП се позовава, е мониторингов и досега официално не е постъпвал в пътната агенция или в министерството. От този факт Плевнелиев прави извод, че този доклад е поръчка.

Изследванията, които ползва БСП, са същите, с които пътната агенция разполага. Разликата е в това, че те се четат, както дяволът чете евангелието, каза министърът. Те казват, че магистралата ще се напече и деформира, с тази разлика, че според експертите това може да се случи при температура от 1000 градуса, заяви Плевнелиев.

Попитан дали би си подал оставката, ако магистралата се деформира, Плевнелиев каза, че има поне пет институции, които носят отговорност за това и те са ясно определени от закона. Става дума за изпълнител, надзорник и възложител.

"Не очаквайте от един министър да проектира, да се разхожда по лаборатории, за да пита кое какво е, министрите отговарят за политики и приоритети. Аз съм приоритизирал Тракия и очаквам тя да бъде направена от хилядите държавни служители и изпълнители по правилата", заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Hris0,не се сърди,но на политиците това им е работата,а нашата работа е като информирани граждани да заемем позиция и на изборите да се разходим до урните... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
jani
преди 13 години
Точни коментари за разлика от тези в дир бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Точно липсата на сговор (като при 3-ната коалиция) е най-добрия индикатор за добро управление. Всеки прави грешки, но като те хулят за щяло и нещяло внимаваш повече.Така, че ситуацията не е толкова лоша - нека се вият за кокала това е същността на демокрацията. Проблема е ако това е само театър с предизвестен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
+1 С тази разлика, че подкрепям ГЕРБ точно поради тези причини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Поздравявам те за коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Оф за жалост в България политиците просто политикарстват, а никой не се стреми да предостави реалният продукт на политиката - благоденствие на хората и ред в обществото. На Симеон Дянков рейтинга беше висок и веднага го нападнаха от опозицията. Цветан Цветанов беше първи по рейтинг и се почнаха компроматни войни. На Росен Плевнелиев рейтинга стана висок и пак се започна с калта. Не подкрепям ГЕРБ, но ми се повръща от помията която родните политици изливат едни върху други и начина, по който се опитват да спечелят доверието ни. Избирателят се е превърнал в безучастен свидетел на бой за кокала между политиците ни. А кой от тях какво направи за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още