IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измама за милиарди в Италия: крави баби дават мляко

Властите в Италия разкриха земеделска измама за милиарди евро. Според официалните документи над 300 хил. крави дават мляко, въпреки че са на възраст над 70 години

16:33 | 12.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>В Италия по документи кравите живеят поне 83 години<i>. Снимка:</i> <i>sxc.hu</i></p>

В Италия по документи кравите живеят поне 83 години. Снимка: sxc.hu

Цялата история можеше да бъде смешна, ако не ставаше дума за толкова много пари. В Италия почти всичко е възможно – има поне 3 статуи, които през няколко дни плачат или кървят. А на 19-и септември всяка година от шест века насам отдавна засъхналата кръв на Свети Януарий отново започва да тече, при това пред стотици свидетели.

И докато всички тези изненадващи неща са просто малките чудеса на една туристическа дестинация, то това, на което са се натъкнали наскоро карабинерите от „отдела за аграрна политика и хранителни стоки“, е измама за милиарди евро, пише в свой материал германското списание Spiegel. Шашмата е толкова мащабна, че в разкриването й ще участват над 60 прокурори.

За какво конкретно става дума? В повечето случаи кравите се подбират и се колят, когато станат на възраст около осем години. Според официалните данни обаче в Италия около 300 000 крави съвсем успешно дават мляко, въпреки че са много по-стари от тази възраст. Някои от тях дори на 83 години продължават да дават мляко като в най-добрата си възраст.

В опита си да разбулят тази мистерия италианските разследващи органи винаги се натъквали на празни обори, в които според документите обаче е трябвало да има крави. Оказва се, че всяка пета крава, която е регистрирана официално и за която Европейската комисия изплаща субсидия, фактически не е налична. Още по-странно: млякото от тези крави-фантоми излиза редовно на пазара, продава се и се изпива, или се преработва от млечната индустрия, която също получава европейски субсидии. Става дума за 1,2 млрд. литра мляко, за които досега не се знае откъде са се появили.

Зад всичко това се крие огромна измама, убедени са карабинерите. Това е възможно заради остатъците от реално бюрократичния държавен капитализъм – европейския аграрен пазар, пише Spiegel. Защото тук не всеки може да произвежда онова, което иска. За да го прави, той има нужда от разрешение – т. нар. „квота“. Ако даден фермер не може да произвежда мляко, най-добре е да заколи кравите си. Ако след това получи квота, може да я препрати на съседа си например, но при определени условия.

Всъщност всичко това подлежи на точен контрол – всеки литър мляко, за който се плаща субсидия. Също и в самата Италия, където има агенция, контролираща всички селскостопански животни. Само че там някой е успял да подмени потенциалната възраст на всяка една крава от 122 месеца на... 999 месеца. Това е прост технически трик, защото при всяка друга възраст животните просто са щели да изчезнат от базата данни.

Със сигурност загуби от цялата тази далавера търпи всеки италиански данъкоплатец. Тъй като измамата е продължавала години наред, Италия всяка година е надвишавала млечните си квоти и правителството в Рим е било принудено да плаща глоби. За тези няколко години, в които животните – фантоми са фигурирали в данните, тази глоба е била около 4 млрд. евро.

И така – италианските данъкоплатци са били потърпевши, но кой е извлякъл печалба? И откъде са дошли тези 1,2 млрд. литра мляко, които действително са се появили по рафтовете на магазините? Дали не става дума за мляко на прах, внос от презокеанска държава? Или пък нелегален внос от Източна Европа? И кой е успял да пренесе такова гигантско количество нелегално мляко на легалния пазар?

Във фокуса на разследването освен отговорните за сектора агенции и няколко компании и техните президенти е и бившият началник на кабинета на земеделското министерство, който бе освободен от поста си в края на март. Той има опит в подобни обвинения – злоупотреба със служебно положение, измами и др. подобни – нещо нормално за италианската политика, пише още Spiegel. И както често се случва в Италия – засега разследванията не доказват нищо. Засега той е подсъдим само за едно – през 2005 г. са били открити шест свободни ръководни работни места. И той успял да уреди без конкурс жена си и бившата си секретарка...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
Тия италианци направо утрепаха ОЛАФ с лопатата.Колкото повече регулация, толкова повече корупция и измами.Дано европейците по-скоро осъзнаят това.Ние новите членове на ЕС въобще не можем да се мерим със старите пошашми.Тепърва ще излизат за 102% усвояемост на фондовете от Испания.Гърците не са сами ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
На нас вече са ни спирали парите от всичките фондове, беше много скоро и беше голям шамар това за България, и за хората, които през 2005г. си избраха ДС мафията на ДПС и БСП да ни управлява. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
napoleona
преди 13 години
Я да видим сега какво ще направи ЕС ?! Дали ще спре евро-фондовете за Рим..... Или тези правила са само за някои държави а да други не важат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още