IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва електронно подаване на документи по част от оперативните програми

Ще се ускори обработката на документите, ще намалеят разходите на кандидатстващите за финансиране и ще има по-добра отчетност

13:36 | 28.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Започва електронно подаване на документи по част от оперативните програми

До края на май ще е възможно да се кандидатства по електронен път по част от оперативните програми – „Конкурентоспособност“, „Административен капацитет“ или „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи на среща с журналисти министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Това са програмите, които работят с най-много бенефициенти, уточни той.

 

Според него така обработката на документите ще се ускори поне с 30%, ще намалеят разходите на кандидатстващите за финансиране и ще има по-добра отчетност. „Всеки приет и прочетен документ ще има електронна следа“, допълни той. В рамките на година и половина се очаква и по останалите оперативни програми да има възможност за електронно кандидатстване, а подаването на хартиени документи да стане изключение.

 

Разплатени и договорени средства

 

Разплатени са близо 11,4% от средствата по оперативните програми от началото на действието им до момента, или 1,770 млрд. лв. Договорените средства са 45,5%, или 7,136 млрд. лв. Две програми са договорили над 50% от ресурса си – „Транспорт“ и „Регионално развитие“.

 

Над 20% от средствата са разплатени по оперативните програми „Конкурентоспособност“ и „Административен капацитет“. Плащанията по „Регионално развитие“ били над 13,5%, отчете министърът. Той прогнозира, че до края на годината плащанията ще са над 20%, което е поне 3 млрд. лв.

 

Инфраструктура

 

За да заработи държавната компания за стратегически инфраструктурни обекти, която ще се занимава само с проектите за магистралите „Струма“, „Черно море“ и „Хемус“, са необходими промени в Закона за пътищата. Те трябва да бъдат приети от Министерски съвет през май, допълни министърът.

 

Очаква се Националната компания „Железоътна инфраструктура“ следващите дни да представи на транспортното министерство апликационната форма за модернизация на участъка Септември – Пловдив. А в средата на следващата година ос 1 на програмата (развитие на железопътната инфраструктура) трябва да е 100% договорена.

 

В пътния сектор до края на годината трябва да бъдат подадени апликационни форми за 4 проекта, свързани с магистралите „Марица“, „Струма“, връзката на „Хемус“ със софийския Околовръстен път, както и за пътя Кърджали – Подкова.

 

В сектор „Води“ са учредени 24 от предвидените 28 водни асоциации. По оперативна програма „Околна среда“ към края на март се изпълняват 142 проекта. Договорената сума по ос 1 на програмата (подобряване на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води) е над 487 млн. евро.

 

Според Дончев по програма ИСПА, по която все още се строят ключови обекти, включително и Дунав мост 2, накрая ще бъдат усвоени поне 75% от средствата.

 

Земеделие

 

Новото ръководство на фонд „Земеделие“ трябва да решава бързо стари проблеми, включително заради изостаналите необработени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от 2009 и 2010 г. Тепърва ще се решава проблемът с финансовите корекции, наложени на общините, заради различни видове нарушения по САПАРД. Общините с проблеми по САПАРД имат в последствие проблеми с ПРСР, въпреки че това са два различни финансови инструмента, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Стрес
преди 12 години
Една от мечтите ми е журналистите да не бъдат стенографи. Въпросът е кога-конкретни срокове да се кажат по най-наболелите мерки в Земеделието.Програмата за селските райони на практика не работи. Всъщност някой може ли да обясни точно за какво отговаря министър Дончев, защото на мен ми се струва, че е просто един PR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още