IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перник постави условия на "Мапа Дженгиз" за магистрала "Люлин"

Ако фирмата не разчисти строителните терени, ще се стигне до запориране на сметки, заканиха се от общината

13:29 | 05.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Перник постави условия на "Мапа Дженгиз" за магистрала "Люлин"

Община Перник ще подпише акт 16 на автомагистрала"Люлин" само след перфектно изпълнение на поетите от главния изпълнител на аутобана, турския консорциум "Мапа Дженгиз", ангажименти. Това каза на пресконференция кметът на Перник Росица Янакиева, съобщи БТА.

Янакиева цитира 10 ангажимента, фиксирани в споразумение, подписано на 12 април от "Мапа Дженгиз", община Перник, кмета на Големо Бучино и инициативния комитет от населеното място.

Повечето от сроковете вече са просрочени, заяви Янакиева. По думите й община Перник има претенции към отводняване на площите под пътния възел в кв. "Църква" и съседно дере. Терените, предоставени за депа на турския консорциум, да бъдат възстановени във вид, одобрен от община Перник, е едно от категоричните изисквания.

Пътят от пернишкия квартал "Мошино" до село Мало Бучино да бъде ремонтиран и почистен от "Мапа Дженгиз", заедно с крайпътните канавки, е водеща точка в споразумението.

Все още са дължими над 300 000 лв. на община Перник за депониране на строителни материали върху общински терени. Река Рударщица е изяла половината от терена, отреден за улица. Настояваме коритото й да бъде възстановено, съгласно геодезическата характеристика преди строителството, каза още Янакиева.

При неизпълнение на ангажиментите от страна на "Мапа Дженгиз" община Перник ще търси правата си по законов ред – чрез запориране сметките на фирмата и неподписване на акт 16 на автомагистралата, категорична е Янакиева.

Междувременно строителният министър Росен Плевнелиев каза на кръгла маса, че по отношение на документацията за автомагистрала "Тракия“, за разлика от "Люлин", вече има специална стая в пътната агенция, с контрол на достъпа и видеокамери. "Оттук нататък ще се знае къде се събират всички оригинали, кой, защо и по какъв начин оперира с тях", посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
global_dj
преди 12 години
А ти малко по-грамотно можеш ли да пишеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
ceneto
преди 12 години
докато не направят спецялна гоуф лента и в двете посоки няма д аподписват нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още