IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският дълг стигна до Луната

Ако дълговете на САЩ се натрупат в еднодоларови банкноти, кулата от зелени хартийки ще стигне до Луната и обратно

09:30 | 25.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Часовникът на дълга до Таймс Скуеър в Ню Йорк, показващ колко е американският държавен дълг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Часовникът на дълга до Таймс Скуеър в Ню Йорк, показващ колко е американският държавен дълг. Снимка: Ройтерс

Експерти, цитирани от Financial Times, смятат, че американският дълг нараства заради дефицита в бюджета – за да не допуснат девалвация, властите са принудени да увеличават обема на заема.

В резултат размерът на дълга се приближава до обема на БВП. Това обаче няма да повлияе на доверието на инвеститорите, готови да кредитират САЩ.

„Облигациите на САЩ са практически безсрочни. На практика това е инструмент за съхраняване на средства и ценните книжа са значителна част от националните резерви на много държави", посочва руският анализатор Андрей Чернявски.

"Вероятността всички кредитори да поискат изплащане на средствата им е практически нулева. Затова засега ръстът на американския дълг не застрашава световната икономика“, обяснява специалистът.

Но онова, което САЩ могат да направят с тези повече от 14 трл. долара, които всъщност не са техни, е направо умопомрачително.

Германското издание на Financial Times показва няколко плашещи сравнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Трябва дя ся на ясно че вървейки по грешния път ще отидат на грешното място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Федералния резерв на САЩ е жертваФедералния резерв на САЩ (ФЕД) е в капана на Грешката на Джон Лоу и каквото и да направи винаги ще се достигне до криза и тази криза е поради наличие на Грешката на Джон Лоу в днешното държавно финансово управление на САЩ.Доказателство:1)Ако се запази Грешката на Джон Лоу в държавното финансово управление на САЩ ФЕД каквото и да прави винаги ще се развива криза.2)Ако се прекрати Грешката на Джон Лау в начина на държавното финансово управление на САЩ, то кризата ще се премахне.Днес работата на Федералния резерв на САЩ е затруднена, защото при наличие на Грешката на Джон Лоу няма полезен ход. ФЕД е жертва на катастрофалната държавна Грешка на Джон Лоу, която се продължава от американското правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
no-credit
преди 12 години
за да не допуснат девалвация, властите са принудени...--------------------Да няма грешка в превода - девалвация или дефлация? Щото девалвацията на долара си върви. И то от много години....Американците са намерили начин да смучат от света - от една страна с инфлация (явна + скрита), от друга страна с девалвация. Не е ясно само докага останалите ще им се връзват и ще ги кредитират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още