IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилен интерес към покупки на едро на царевица и слънчоглед

Захарта в Европа продължава да поскъпва

10:35 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Засилен интерес към покупки на едро на царевица и слънчоглед

През изминалата първа седмица на юни на Софийска стокова борса (ССБ) бяха подадени оферти както за покупка, така и за продажба на царевица и маслодаен слънчоглед, макар и в неголеми количества.

Царевицата се предлагаше при цени от 450 лв./т, но търсенето беше при 390-400 лв./т, т.е. на цена с 12% по-ниска от исканата и логично до сделка не се стигна.

Маслодайният слънчоглед се предлагаше за 810 лв./т, но се търсеше при 780 лв./т*. Макар че при тази стока офертите „купува“ и „продава“ са по-близки, сделка засега не беше сключена.

Както при основната фуражна култура, така и при слънчогледа, средната цена, при която се сключват сделки на едро в страната към момента е приблизително усреднената цена на офертите „купува“ и „продава“ на стоковата борса. 

В началото на юни на ССБ бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А95 Н – 2023 лв./1000 л, за бензин А98 Н – 2189 лв./1000 л, за дизелово гориво – 1876-1982 лв./1000 л, за нафта за отопление – 1442 лв./1000 л.

През първите дни на юни забележима промяна на цената на зърното в Европа няма спрямо края на май. Въпреки обявената от Русия отмяна на забраната за износ на зърно от юли (вместо от септември-октомври, както беше първоначално обявено миналата година), очакванията на пазарни наблюдатели бяха, че това едва ли ще смъкне цените на зърното в региона.

Суровото олио в Ротердам към тази сутрин струва точно колкото седмица по-рано – 1440 долара/т. Затова пък котировките на захарта в Лондон, след спада през предходните седмици, втора поредна седмица вървят бързо нагоре. Към тази сутрин цената на сладката стока е 684 долара/т, т.е. повишението отново е с 5% за седмица. Пазарни наблюдатели обясняват настоящото поскъпване на захарта не толкова с климатичните въпроси за добиването й, а със сделки на големи международни инвестиционни фондове. 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още